c S
Dnevne novosti

Sabor: izmjenjen 'lex Perković'

07.10.2013 07:24 ZAGREB, 4. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor je s 83 glasa za, 28 protiv i osam suzdržanih, na prijedlog Vlade izmijenio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, tzv. 'lex Perković'.

Tim je izmjenama izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Donesene izmjene primjenjivat će se od 1. siječnja 2014.

Ukinuto vremensko ograničenje u zakon je uneseno u lipnju, tri dana prije nego što je Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a. Ono je ubrzo izazvalo spor s Europskom komisijom, koja je pokrenula i uvođenje sankcija protiv Hrvatske, tumačeći da su takvo ograničenje europskog uhidbenog naloga u svoje zakonodavstvo mogle ugraditi samo članice koje su u EU ušle do 2002.

Vladajući su odbili prijedlog HDZ-a da se izmjene iz lipnja u potpunosti povuku i da se zakon vrati u oblik u kojem je donesen 2010., kao i prijedlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se europski uhidbeni nalog bez vremenskog ograničenja primjenjuje odmah.