c S
Dnevne novosti

Proeuropska skupina traži federalizaciju Europske unije

07.10.2013 07:08 BRUXELLES, 4. listopada 2013.Hina, Skupina Spinelli, koja okuplja stotinjak zastupnika Europskog parlamenta i niz poznatih europskih političara, predstavila je prijedlog temeljnog zakona kojim bi se Europska unija pretvorila u pravu federaciju s Europskom komisijom kao vladom.

Skupina Spinelli je proeuropska inicijativa koja se zauzima za federalno uređenje Europske unije. Formirana je 2010. godine, a među utemeljiteljima su bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, koji bi mogao biti kandidat europskih liberala za sljedećeg predsjednika Europske komisije i Daniel Cohn-Bendit, supredsjedatelj skupine Zelenih u Europskom parlamentu i ikona šezdesetosmaškog pokreta u Francuskoj.

Skupina se nazvala po Altieru Spinelliju, talijanskom političaru kojeg se smatra jednim od utemeljitelja Europske unije. Oni ocjenjuju da je sadašnji model u kojem glavnu riječ imaju države članice iscrpio svoje mogućnosti, što je, prema njima, pokazala financijska i ekonomska kriza jer se za njezino rješavanje glavnom preprekom pokazao sadašnji model upravljanja Unijom.

Prema njihovu prijedlogu, Europska komisija trebala bi postati prava vlada Europske unije, koju bi imenovalo Vijeće i Parlament. Vijeće i Parlament bili bi gornji i donji dom, poput država koje imaju dvodomne parlamente. Komisija bi imala manji broj članova, a njezin predsjednik bi imao diskreciono pravo za imenovanje povjerenika. Dio zastupnika Europskog parlamenta bio bi izabran u paneuropskoj izbornoj jedinici na transnacionalnim listama.

Skupina također predlaže da se ukine odredba o konsenzusu svih država članica kod promjene europskih ugovora. One zemlje koje na to ne pristanu mogle bi izabrati status "pridružene zemlje članice" i one ne bi mogle blokirati odluke onih zemalja koje žele tješnju integraciju.

"Kriza je pokazala da sadašnji model ne funkcionira. Imamo situaciju kao kad bi u Sjedinjene Države umjesto jednog predsjednika i savezne vlade imale 50 guvernera država koji se sastaju četiri puta godišnje", rekao je Verhofstadt.