c S
Dnevne novosti

Maletić: koristiti EU fondove za gospodarenje vodama

07.10.2013 07:10 ZAGREB, 4. listopada 2013.(Hina), Hrvatska je najbogatija vodom od svih članica Europske unije, istaknula je na konferenciji "Hrvatska-izvor vode" HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu, Ivana Maletić, dodavši kako Hrvatska ne smije izgubiti priliku koristiti fondove EU-a za gospodarenje vodama.

Konferenciju "Hrvatska - izvor vode" danas je u Zagrebu organizirao Ured eurozastupnice Maletić kako bi se pozornost javnosti usmjerila na vodu koja je naše važno nacionalno bogatstvo te može potaknuti gospodarski rast i razvoj Hrvatske. Hrvatska ne smije izgubiti priliku koristiti fondove EU jer su velike potrebe, te su samo u području vodnoga gospodarenja potrebe gotovo koliko i čitava alokacija, naglasila je.

Ocijenila je kako se puno toga još mora napraviti u gospodarenju vodom, a među najvažnijim je poboljšanje sustava vodoopskrbe jer je cilj da cjelokupno hrvatsko stanovništvo bude priključeno na sustav. "U Hrvatskoj je oko 80 posto stanovništva priključeno na sustav javne vodoopskrbe, a da bi do 2023. dosegnuli 95 posto priključenosti, potrebno je uložiti oko 13 milijardi kuna", kazala je Maletić. Podsjetila je da su u vodoopskrbnom sustavu veliki gubici, u prosjeku 45 posto, te su i u tom području potrebna velika ulaganja. Također u razvoj sustava obrane od poplava do 2038. treba uložiti oko 10 milijardi kuna, a isto toliko za sustave navodnjavanja.

HDZ-ova eurozastupnica također je rekla da financijska omotnica za Hrvatsku iz fondova EU za razdoblje od 2014. do 2020. iznosi 8,5 milijardi eura, a "nova financijska perspektiva EU od 2014. do 2020." omogućuje kombiniranje različitih fondova za financiranje jednog projekta. "Ne smije se događati u Hrvatskoj da ulazimo u 2014. i da od milijarde eura koja nam je alocirana, ne iskoristimo kompletnu milijardu već u prvoj godini, jer mi imamo na što potrošiti te novce. Ne smijemo biti nepripremljeni za to", poručila je Maletić.

Podsjetila je da je Hrvatska 39 projekata stavila na listu i počela ih pripremati 2010. i 2011. No, kako ocjenjuje tijekom 2012. i 2013. nije nastavljen intenzivan rad na pripremi i provedbi projekata već 2013. i 2014., uz paralelnu izradu novih - i to ne samo 16, koliko novih projekata imamo, već novih 40 do 50 projekata kako bismo ispunili ono što se od Hrvatske traži i samom Okvirnom direktivom", kazala je.

HDZ-ova eurozastupnica Maletić izvijestila je kako su ovaj tjedan, kao uvod u zagrebačku konferenciju "Hrvatska - izvor vode", u Bruxellesu po prvi put predstavili Hrvatsku kao 'izvor pitke vode', i to je predstavljanje bilo najposjećenije u zgradi Europskog parlamenta. Maletić je iznijela i podatke da je Hrvatska je zemlja s iznadprosječnom količinom vode za piće po glavi stanovnika, a od ukupne raspoložive količine vode 12 posto čine podzemne vode izvrsne kakvoće.

Od svih hrvatskih regija naročito je vodom bogata Lika. Posebno bogatstvo čine mineralne, termalne i izvorske vode, kazala je Maletić, podsjetivši da u Hrvatskoj postoji 15 vrsta ljekovitog blata i 14 termalnih izvora, od kojih je sedam termomineralnih s posebno kvalitetnom vodom. Izvor u Bizovačkim toplicama spada među najvruće u Europi.