c S
Dnevne novosti

BiH: Osam sati pregovora bez rezultata, nastavak u Bruxellesu

09.10.2013 07:08 SARAJEVO, 8. listopada 2013.Hina, Predsjednici pet najvećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz Bosne i Hercegovine u utorak su osam sati pregovarali o mogućim rješenjima za provedbu presude "Sejdić-Finci", no suglasili su se jedino da pregovore nastave u srijedu navečer i u četvrtak ujutro u Bruxellesu, tek nekoliko sati prije isteka roka što ga je postavila Europska komisija.

"Raspravljali smo o barem pet-šest različitih modela", pojasnio je po završetku razgovora vođenih u sjedištu delegacije Europske unije u Sarajevu predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, čija je stranka zajedno s HDZ-om 1990. predlagala model "minimalne multietničke potpore" kroz složeno zbrajanje glasova iz Federacije BiH odnosno deset županija. Svaki od ponuđenih prijedloga, kako je kazao Čović, za neku od stranaka ima manjkavosti pa stoga nije ni bilo moguće postići dogovor.

Uz posredovanje predstavnika EU odnosno osobnih izaslanika povjerenika za proširenje Štefana Fuelea jedino je dogovoreno da se pregovori nastave. "U uvjerenju smo da možemo primaknuti stajališta. Ključ svega je kako provesti presudu a da osiguramo da kroz izmjene ustava dobijemo mogućnost biranja dva člana predsjedništva BiH na način da jedan narod ne bira drugome članove predsjedništva", kazao je Čović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija kazao je kako brani načela po kojima će BiH "biti jedna zemlja koju nitko neće dijeliti". Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je kako je "umjereni optimist" da će ipak naći rješenje, a osobno vjeruje kako je sada najrealnije vratiti se na model neizravnog biranja članova predsjedništva BiH glasovanjem u parlamentu.

"Naravno, ne isključujemo ni prijedloge drugih stranaka", kazao je Radončić. Predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž potvrdio je kako je model neizravnog izbora najprihvatljiviji za sve u Federaciji BiH, no na njega moraju pristati i stranke iz Republike Srpske koje to za sada odbijaju. "Previše je isključivosti u ovoj zemlji", konstatirao je Raguž.

Čelnici šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH u četvrtak se trebaju sastati s povjerenikom EU za proširenje Fueleom, kako bi ga izvijestili jesu li u stanju postići dogovor o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i uspostaviti jedinstveni mehanizam koordinacije odnosa sa EU.

Provedba tih reformi ključni je preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i priduruživanju između EU i BiH kao i za nastavak financijske potpore Europske komisije BiH.