c S
Dnevne novosti

Brammertz podupire procesuiranju ratnih zločina u BiH

09.10.2013 07:10 SARAJEVO, 7. listopada 2013.Hina, Glavni tužitelj Meunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz u ponedjeljak je potvrdio punu potporu nastojanjima pravosudnih tijela u Bosni i Hercegovini da procesuiraju sve slučajeve ratnih zločina.

Brammertz je ovo prenio članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Bakiru Izetbegoviću i Nebojši Radmanoviću s kojima se sastao u Sarajevu na početku dvodnevnog posjeta toj zemlji u koju je stigao u sklopu priprema za podnošenje redovitog izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ali i izrade strategije okončanja rada Haaškog suda i tužiteljstva.

Brammertz i tri člana bosanskohercegovačkog državnog vrha suglasili su se kako je suradnja Tužiteljstva ICTY-a i tijela vlasti BiH veoma dobra što se odnosi i na časnike za vezu iz BiH koji rade u Den Haagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH nakon susreta održanog iza zatvorenih vrata.

Brammertz je potvrdio i kako je jedan od ciljeva njegova posjeta BiH pružanje potpore radu odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Glavni haaški tužitelj istaknuo je kako najveću pozornost i dalje treba posvetiti žrtvama ratnih zločina a prije svega pronalasku tijela ubijenih pronalazak tijela žrtava.

Najavio je i kako će se osobno pobrinuti da međunarodna zajednica ostane aktivna na tom planu. Do srijede kada napušta BiH Brammertz bi se trebao sastati s predstavncima udruga koje okupljaju članove obitelji ubijenih i nestalih tijekom rata u BiH a razgovarat će i s predstavnicima Tužiteljstva BiH.