c S
Dnevne novosti

Pojedine odredbe Zakona o sportu pred Ustavnim sudom

09.10.2013 07:24 ZAGREB, 7. listopada 2013.(Hina), Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izjavila je na konferenciji za novinare, organizirane povodom dočeka naše stolnoteniske reprezentacije s Europskog prvenstva za osobe s invaliditetom da je njezin Ured u rujnu ove godine Ustavnom sudu poslao prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti nekih odredaba Zakona o sportu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

"Prilikom donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, koji je donešen i stupio na snagu u srpnju ove godine, uočili smo da je u članku četiri napravljena nejednakost, odnosno da je normiranjem prema sportašima s invaliditetom napravljena diskriminacija na osnovi njihova invaliditeta", izjavila je za Hinu Anka Slonjšak.

Po njezinim riječima u tom članku je navedeno tko ima pravo na trajnu novčanu mjesečnu nadoknadu kao državno priznanje za poseban doprinos ugledu Republike Hrvatske. "Tim člankom je propisano da sportaši koji su osvajali medalje na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih, svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama imaju pravo na trajnu novčanu mjesečnu nadoknadu.

Tu je zakonodavac napravio razliku između sportaša s invaliditetom i bez invaliditeta jer je propisao da pravo na naknadu imaju osvajači medalja na svjetskim seniorskim prvenstvima samo u olimpijskim sportovima", kazala je Slonjšak. Na pitanje zašto njezin Ured nije reagirao na te nepravilnosti tijekom rasprave o izmjenama zakona Slonjšak je kazala da se njezin Ured od 2012. uključio u raspravu i da se zakonodavac uvijek očitovao o svim prijedlozima njezina Ureda od kojih je neke djelomično i usvojio te naglasila da je razlog pokretanja ove inicijative pred Ustavnim sudom odgovor kojeg je njezin Ured 11. rujna ove godine dobio od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u kojem piše: "Nažalost u svakoj kategorizaciji, pa tako i u ovoj, granicu treba postaviti i uvijek su oni koji su iznad zadovoljni, a oni ispod nesretni.

Dodjeljivanjem državnog priznanja kroz trajne novčane nagrade predstavlja nagradu za sportsku izvrsnost, a koja će se dodjeljivati za osvojene medalje u olimpijskim sportovima i disciplinama, odnosno u disciplinama s najvećom konkurencijom".U obrazloženju MZOS se navodi da "negdje treba povući granicu", a Anka Slonjšak se pita "zašto uvijek osobe s invaliditetom moraju biti te nad kojima se podvlači granica".

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom smatra da je u članku četiri evidentno napravljena diskriminacija na osnovu invaliditeta i da zakonodavac treba normu utvrditi na način koji će na nivou svjetskih seniorskih prvenstava jednako tretirati osvajanje medalja u olimpijskim sportovima i disciplinama i paraolimpijskim sportovima i disciplinama.

"Mi ne smijemo dozvoliti da se uvijek prelamaju koplja preko osoba s invaliditetom i njihovih najbližih jer i sami znamo koliki troškova proizilaze iz invaliditeta i koliko zapravo treba omogućiti osobama s invaliditetom da jednako žive kao osobe bez invaliditeta", rekla je na kraju izjave za Hinu pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Anka Slošnjak je kazala da ovo nije prva inicijativa koju je njezin Ured poslao Ustavnom sudu, ali je izrazila nadu da će biti posljednji, te nije htjela kalkulirati s vremenom u kojem će Ustavni sud donijeti odluku ali je kazala da se "nada da će odluku dobiti čim prije".