c S
Dnevne novosti

Eurozastupnici HDZ i HSP AS traže ravnopravnost Hrvata u BiH

10.10.2013 07:14 BRUXELLES/STRASBOURG, 9. listopada 2013.Hina, Šest zastupnika Europskog parlamenta iz HDZ-a i HSP AS-a objavili su u srijedu zajedničku izjavu uoči sastanka u četvrtak čelnika BiH s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u kojoj su pozvali da se Hrvatima u BiH kroz reforme izbornog sustava zajamči ravnopravna i legitimna zastupljenost u institucijama te države.

"Polazeći od ustavne odredbe da su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, naglašavamo kako je potrebno osigurati njihovu ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u institucijama Bosne i Hercegovine, koja u ovom trenutku nije osigurana", kaže se u izjavi koju je potpisalo pet europskih zastupnika iz HDZ-a Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica i Ruža Tomašić iz HSP AS.

U četvrtak će se u Bruxellesu sastati čelnici glavnih bosanskohercegovačkih stranaka s povjerenikom za proširenje Stefanom Fueleom kako bi pokušali doći do konačnog rješenja oko reformi izbornog sustava u Bosni i Hercegovini kroz provedbu presude Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci. Na sastanku održanom 1. listopada u Bruxellesu čelnici političkih stranaka u BiH dogovorili su načela za provedbu presude Sejdić-Finci prema kojima bi trebalo biti onemogućeno da jedan konstitutivni narod bira člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu.

Tada su se složili da će do 10. listopada dogovoriti izborne modalitete koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i ostalih, poštujući pritom međunarodne standarde. Osim toga od čelnika se očekuje dogovor o koordinacijskom mehanizmu za odnose s Europskom unijom. Međutim, unatoč intenzivnim nastojanjima posljednjih dana, predstavnici bošnjačkih i hrvatskih stranaka nisu došli do konkretnog prijedloga u skladu s potpisanim načelima. U utorak su u Sarajevu pod pokroviteljstvom posebnog izaslanika EU-a Petera Sorensena osam sati pregovarali o mogućim rješenjima za provedbu presude "Sejdić-Finci", ali bez konkretnih rezultata.

Oni će u srijedu navečer nastaviti sastanak u Bruxellesu kako bi pokušali do sutra naći rješenje. Šest hrvatskih eurozastupnika poziva Europsku komisiju da, u dijalogu sa svim čelnicima stranaka iz Bosne i Hercegovine glede načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, osigura poštivanje federalnih načela ustroja Federacije sastavljene od 10 županija čime bi se zajamčila jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i provelo više puta supotpisano načelo da jedan narod drugom ne bira člana Predsjedništva BiH niti druge predstavnike u vlasti.

"Smatramo da bi rezultat dogovora političkih čelnika iz Bosne i Hercegovine u vezi s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci trebao osigurati da nijedan konstitutivni narod ni građanin Bosne i Hercegovine ne bude diskriminiran u izbornom modelu, jer je to preduvjet uspješne suradnje u funkcioniranju Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih konstitutivnih naroda i građana", kaže se u zajedničkoj izjavi u kojoj se također izražava snažna potpora reformskim naporima BiH usmjerene na ispunjavanje kriterija za približavanje i pristupanje Europskoj uniji.