c S
Dnevne novosti

U Dubrovniku od petka zasjeda Parlamentarna skupština NATO-a

10.10.2013 07:18 ZAGREB, 10. listopada 2013.(Hina), Više od 300 parlamentaraca iz zemalja članica NATO-a okupit će se u petak u Dubrovniku na zasjedanju Parlamentarne skupštine Sjevernoatlanskog saveza koja će do sljedećeg tjedna raspravljati o aktualnim sigurnosnim temama, stanju u Siriji, na Bliskome istoku i Kosovu te budućnosti Afganistana nakon povlačenja međunarodnih snaga 2014.

Ukupno oko 800 sudionika očekuje se na jednom od najvećih međunarodnih skupova ikad održanih u Hrvatskoj, uključujući čelnike NATO-a te najviše hrvatske dužnosnike. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, predsjednik Parlamentarne skupštine Hugh Bayley, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i domaćin skupa, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko otvorit će konferenciju koja se od 11. do 14. listopada održava u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma.

Zastupnici iz 28 zemalja članica NATO-a iz Sjeverne Amerike i Europe te izaslanici partnerskih zemalja u iduća će četiri dana raspraviti i usvojiti izvješća o gorućim pitanjima međunarodne sigurnosti. Arapsko proljeće na Bliskome istoku, politika EU-a prema toj regiji, budućnost Afganistana nakon završetka misije ISAF, koncept "pametne obrane" i suradnja vojski zemalja članica u uvjetima krize neke su od tema o kojima će predstavnici vlada, znanstvene zajednice, nevladinih udruga i NATO-a raspravljati na sjednicama pet skupštinskih odbora.

Usvajanjem političkih preporuka za 2013., koje će biti upućene Sjevernoatlanskom vijeću i glavnome tajniku, u ponedjeljak će završiti godišnje zasjedanje skupštine koja prvi puta zasjeda u Hrvatskoj, članici NATO-a od 2009. Najmlađa članica Saveza sudjeluje od 2003. u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu, a od 2009. operaciji KFOR-a na Kosovu s ukupno oko 300 vojnika i policajaca.

Okupljajući zastupnike iz svih zemalja članica Saveza, Parlamentarna skupština svojevrsna je veza između NATO-a i nacionalnih parlamenata, što pridonosi većoj transparentnosti politika Saveza i jačanju transatlantskih veza na kojima počiva taj vojno-politički pakt.

Osnovanu 1955., tu međunarodnu organizaciju sa sjedištem u Bruxellesu čine parlamentarna izaslanstva 28 članica NATO-a i delegacije 14 partnerskih zemalja sa statusom pridruženih članica. Hrvatsku od 2000. u svojstvu pridruženog, a od 2009. punopravnog člana predstavlja četveročlano izaslanstvo koje trenutno vodi saborski zastupnik HNS-a Boris Blažeković.