c S
Dnevne novosti

Sabor: temeljitiji nadzor nad prijevoznicima učenika

16.10.2013 07:22 ZAGREB, 15. listopada 2013.(Hina), Malobrojni zastupnici, koji su bili u sabornici, u kratkoj su raspravi podržali prijedlog Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta, a iz redova oporbe upozoreno je na potrebu temeljitijeg nadzora nad prijevoznicima koji organizirano prevoze učenike autobusima.

„Takvi autobusi često ne ispunjavaju uvjete koje moraju imati vozila kojima se prevoze djeca“, upozorio je laburist Nenad Pleše koji je ujedno kazao i kako bi pojačan nadzor trebao biti usmjeren i na zlouporabu radnog vremena te manipuliranje tahografima. Nejasna mu je bila i odredba o tome da je inspektor ovlašten tijekom inspekcijskog nadzora izvršiti pregled poslovnih i drugih prostorija.

„Što to znači 'drugih', u slučaju kada se one nalaze u obiteljskoj kući“, zapitao se, no na to pitanje nije dobio odgovor zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenka Antešića, koji je predstavio zakon. Bez odgovora je ostao i HDSSB-ov Igor Češek koji je zapitao hoće li izbor inspektora biti transparentan.

U raspravi je istaknuta i potreba pojačanog angažmana inspekcija kada je riječ o popravcima cesta, a Laburiste je zanimalo i može li se, po uzoru na europske zemlje smanjiti cestarina na autocestama u slučaju ograničavanja brzine i preusmjeravanje vozila u jedna prometni trak.

Zamjenik Antešić ustvrdio je kako se predloženim zakonom nastoji osigurati što kvalitetniji i efikasniji inspekcijski nadzor kako bi se pojačala sigurnost cestovnog prometa i cesta. Tomislav Žagar (SDP) posebno je pohvalio obvezu uvođenja očevidnika o obavljenim očevidima.

Zastupnici su kratko razmotrili i izmjene Zakona o žičarama za prijevoz osoba koji bi se trebao uskladiti s odredbama Zakona o koncesijama. Njima je određeno da se u području žičara koncesije mogu davati za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra, koncesije za javne radove i koncesije za javne usluge.