c S
Dnevne novosti

Sanader: Fiolić mi je čuvao umjetnine jer sam uređivao stan

16.10.2013 07:08 ZAGREB, 15. listopada 2013.(Hina), Zaključujući peti dan svoje obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da 19 slika, među kojima i pet Bukovćevih ulja na platnu, nije spremio na imanje Stjepana Fiolića kako bi ih sklonio od istražitelja koji su mu plijenili imovinu, nego zato što je nakon odlaska iz politike odlučio renovirati stan u obiteljskoj vili u Kozarčevoj.

"Fiolić i Uskok izašli su s tezom da sam očekujući kazneni progon išao sakriti 19 slika i dva kofera robe kod Fiolića. To je jedna od najglupljih laži koju sam ikad čuo", kazao je Sanader, ističući da je među umjetninama bilo i nekoliko potpuno bezvrijednih. "Gdje je logika da skrivam slike, radim cijelu operaciju i tamo pošaljem neki šrot. Cijeli teatar je bio potreban da se potvrde nebulozne optužnice", ustvrdio je bivši premijer optužen za korupciju.

Kazao je da je nakon odlaska iz politike odlučio urediti stan te da je jedan od radnika koji su mu trebali izbrusiti parkete i ugraditi ormarsku nišu bio Fiolićev čovjek Marijan Horvat. "Iz ormara sam izvadio odijela, stavio ih u dva kofera, kao i navedene slike naslagane na podu", rekao je Sanader. Dodao je i da je Fiolić prešutio kako mu je osim slika i kofera "robe" na čuvanje povjerio i old timer Renault 8 iz 1967. "Vjerojatno o tome nije govorio jer nije vrijedan, ali nisu ni neke slike koje su bile kod njega".

Slika je, kaže, izvorno bilo 14, a nakon završetka Bukovćeve retrospektive u Nizozemskoj Fiolića je zamolio da mu ih pričuva zajedno s ostalima. "Kad sam izišao iz pritvora uzeo sam odijela jer je ormar bio gotov, a slike nisam, kao ni automobil, jer ga nemam gdje držati. To je jedini razlog zašto su slike bile kod njega", zaključio je Sanader. U svojoj obrani rekao je i da je u 13 godina rada u Austriji zaradio gotovo dva milijuna eura.

Tvrdi da je dio novca držao na austrijskom računu, a dio u gotovini kod kuće i od toga početkom devedesetih kupovao stanove u Splitu i Zagrebu te dio umjetnina. Kazao je i da je nakon uhićenja u Austriji tamošnja banka morala prijaviti njegov račun, a tada je sastavljen i dokument iz kojega proizlazi da je najveći dio novca stekao prije 2000. te da ne postoji poveznica između tog novca i vremenskog razdoblja u kojem su se dogodila koruptivna nedjela za koja se tereti.

Svoju obranu u slučaju Fimi medija, u kojem optuženičku klupu dijeli sa svojom bivšom strankom, Sanader bi trebao završiti u ponedjeljak 21. listopada.