c S
Dnevne novosti

Van Rompuy protiv izravnog izbora predsjednika EK

17.10.2013 07:14 ZAGREB, 16. listopada 2013.(Hina), Isticanje kandidata za predsjednika Europske komisije na europskim izborima 2014. nije lijek za problem vjerodostojnosti Europe, smatra predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, kako prenose europski mediji.

Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu 2009., propisuje da će Europski parlament izabrati predsjednika Europske komisije na osnovi prijedloga Europskog vijeća, "uzimajući u obzir rezultate europskih izbora".

To će se prvi put primijeniti nakon europskih izbora u svibnju 2014. Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy smatra da to što će europske političke stranke istaknuti svoje kandidate za predsjednika Europske komisije u svojim predizbornim kampanjama kako bi privukle birače neće riješiti problem demokratskog deficita Europe.

"Ne trebate tražiti rješenje za stvari koje nisu problem. Tražiti 'lica' koja će voditi EU nije rješenje", kazao je Van Rompuy u raspravi o budućnosti Europske unije održanoj u Bruxellesu prošli tjedan.

U raspravi su sudjelovali bivši francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing, bivši španjolski premijer Felipe Gonzales i bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors. "Naši problemi nisu institucionalni; možemo mnogo toga učiniti u sklopu postojećih ugovora", istaknuo je.

Politiziranje europskih izbora na taj način, smatra on, "unaprijed bi organiziralo razočaranje". Van Rompuy je uvjeren da je taj pristup osuđen na neuspjeh ako Komisija ne dobije veće ovlasti nad državama članicama. "Ako to ne budu pratile veće ovlasti za Komisiju, tada zaboravite na to", kazao je.