c S
Dnevne novosti

Završio razgovor u Vukovaru - dogovoreno povlačenje policije

18.10.2013 07:18 VUKOVAR, 17. listopada 2013.(Hina), Nakon četiri sata razgovora premijera Zorana Milanovića sa 17 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u četvrtak navečer u Vukovaru dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča.

"Nismo nešto veliko dogovorili, ali smo razgovarali", izjavio je nakon sastanka predsjednik Stožera Tomislav Josić dodavši da su članovi Stožera premijera upoznali, između ostalog, i s "falsificiranim popisom stanovništva u Vukovaru". Micanje policije s ulica je prvi korak nakon kojega bi Vukovar trebao "početi disati nekako normalno", kazao je Josić ocijenivši "poprilično nezgodnim" sve ono što se u Vukovaru događalo u posljednjih mjesec i pol dana otkako traje nezadovoljstvo članova Stožera zbog uvođenja dvojezičnosti.

Prema njegovim riječima, razgovor Stožera i premijera je bio dobar te je izrazio nadu da nije i posljednji. "Pokušat ćemo naći nekako rješenje. Za sada dogovor čvrsti nemamo, ali razgovor je bio dobar", kazao je Josić. "Moram biti dosadan i znam da se to nekome neće dopasti, ali zakon se mora provoditi. Zakon može bit dobar, manje dobar, loš, nesmotren ili loše izbalansiran, ali zakon je zakon", kazao je premijer Milanović obraćajući se novinarima.

On je potvrdio da se policija od večeras povlači s ulica Vukovara jer je ocijenjeno da je nepotrebna. Kazao je da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost. Milanović je rekao kako policiju na ulice Vukovara nije poslao on, niti ministar unutarnjih poslova, već policija naprosto radi svoj posao. "Vidio sam na televiziji kako to izgleda. Policiju jesam povukao s ulica i to sam sam kao premijer učinio pa, na neki način, i na vlastitu odgovornost u dogovoru s ministrom unutarnjih poslova, a sada je na svačiju savjest i odgovornost kako će se ponašati", poručio je Milanović izrazivši nadu da će povlačenje policije pridonijeti smirivanju situacije u Vukovaru.

Ponovio je kako je zakon zakon rekavši da postoje određeni modaliteti, ali i neki osnovni standardi ispod kojih kao predsjednik vlade ne može ići jer je to "pitanje hrvatske države". Premijer Milanović kazao je također da je iz Zagreba, a ne iz Vukovara te da dolaskom uvijek nešto novo nauči, a vrlo često čuje i ružne stvari. Ocijenio je potpuno neprihvatljivom činjenicu da 460 nestalih Vukovara nije uvedeno u popis stanovništva rekavši kako je to unatoč međunarodnim statističkim standardima pogrešno. Također je kazao kako se, koliko god puta dolazio u Vukovar, nikada neće moći "uživjeti" u tragediju koju su Vukovarci proživjeli u Domovinskom ratu.

Ishod sastanka premijera Milanovića, uz kojega su bili i ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović te pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, a nazočan je bio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, s članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na trgu ispred zgrade vukovarske gradske uprave u kojoj je sastanak održan pljeskom je pozdravilo pedesetak simpatizera Stožera. Uoči sastanka, na trgu se okupilo dvjestotinjak simpatizera Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su noseći transparente protiv uvođenja dvojezičnosti i zastave pjevali domoljubne pjesme te zviždukom popratili ulazak u zgradu ministra branitelja Predraga Matića.

Premijer Zoran Milanović u zgradu gradske uprave ušao je na sporedni ulaz te nije bio niti viđen. Tijekom sastanka na trgu se nalazio zamjetan broj pripadnika temeljne i specijalne policije. Razgovore je popratio velik broj novinara, fotoreportera i televizijskih snimatelja i ekipa. Do razgovora između izaslanstva vlade i Stožera je došlo nakon niza traženja Stožera da ih, nakon što su se u nekoliko navrata sastali s predsjednikom Ivom Josipovićem, primi i premijer Milanović kako bi mu obrazložili zašto se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovar.

Pritom se pozivaju na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u kojem se navodi kako se odredbe ustavnog zakona moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima. Među najvažnijim zahtjevima Stožera je i zahtjev za proglašavanje Grada Vukovara mjestom od posebnog pijeteta te su u Stožeru najavili i mogućnost potpisivanja referenduma o tom pitanju.

U borbi protiv uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru članovi Stožera su početkom rujna skinuli prve dvojezične table postavljene na nekoliko državnih institucija u tome gradu, održali niz prosvjeda i skupova, a najavljuju i javnu raspravu koja će se održati idućeg tjedna u Zagrebu. Kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, osnovali su i Koordinacijsko-operativni tim (KOT) na razini države, koji ima 44 člana i čiji je predsjednik Tomislav Josić. Riječ je o koaliciji branitelja, stradalnika, predstavnika seljačkih udruga i Katoličke crkve koji već zajedno djeluju na rješavanju svih nacionalnih problema za koje Stožer ocijeni da nanose štetu hrvatskom društvu.