c S
Dnevne novosti

Vlada pokrenula prodaju 49 posto dionica Croatia Airlinesa

18.10.2013 07:24 ZAGREB, 17. listopada 2013.(Hina), Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatia Airlinesa, koje su u vlasništvu države.

Za to će biti objavljen javni poziv za iskazivanje interesa, a nakon objave potencijalni investitori imat će 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica. Dovođenje strateškog partnera jedini je mogući i razuman korak u osiguranju daljnje opstojnosti poslovanja Croatia Airlinesa, istaknuo je na sjednici Vlade ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Podsjetio je da je država dokapitalizirala Croatia Airlines s 1,1 milijardom kuna te da, prema planu restrukturiranja, vlastiti doprinos Croatia Airlinesa restrukturiranju do konca 2015. godine mora iznositi 40 posto toga iznosa. Stoga je, kaže Hajdaš Dončić, za osiguravanje daljnje opstojnosti Croatia Airlinesa kao vrlo važne kompanije, naročito za turizam, potrebno pokrenuti pronalazak strateškog partnera kojem bi država prodala 49 posto dionica. Riječ je o 4.847.288 dionica, nominalne vrijednosti 200 kuna po dionici.

Prodajom 49 posto udjela, Republika Hrvatska zadržala bi 46,76 posto udjela, a zajedno s Državnom agencijom za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB) i Zračnom lukom Zagreb imala bi 50,25 posto udjela. Ministar Hajdaš Dončić procjenjuje da bi cijeli postupak mogao trajati između osam i deset mjeseci.

Naglašava da novac od prodaje Croatia Airlinesa neće ući u državni proračun nego u tu kompaniju. Prema izvoru iz Vlade, država će se pri ocjeni ponuda voditi trima kriterijima - pozicioniranju Croatia Airlinesa kao stožerne kompanije u regiji, te iznosom gotovinske uplate ili ulaganjem u kupnju novih zrakoplova. Realna vrijednost kompanije, po Vladinim izvorima, znat će se u drugom, obvezujućem krugu natječaja. Naime, u slučaju zaprimanja pisma interesa za kupnju dionica, izvršit će se procjena vrijednosti Croatia Airlinesa, sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Za to bi bio zadužen Centar za restrukturiranje i prodaju koji bi, po zaprimanju pisama namjere i izrade procjene vrijednosti, cjelokupnu dokumentaciju dostavio Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). DUUDI bi potom izvijestio Vladu o iskazanom interesu za kupnju 49 posto dionica Croatia Airlinesa radi donošenja odluke o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda u slučaju iskazanog interesa, objašnjava Vladin izvor.