c S
Dnevne novosti

Udruge pred Saborom protiv Zakona o strateškim investicijama

21.10.2013 07:18 ZAGREB, 18. listopada 2013.(Hina), Aktivisti GONG-a, Udruženja hrvatskih arhitekata, Prava na grad i Zelene akcije prosvjedovali su pred Hrvatskim saborom protiv prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Predstavnici tih udruga ustvrdili su da konačni prijedlog zakona sadrži sve štetne odredbe prethodnog prijedloga, a u pojedinim segmentima ukida i one minimalne kriterije koji su trebali spriječiti zloupotrebe. Stoga su apelirali na zastupnike u Saboru da ga ne usvoje.

Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije rekla je da zakon ima puno nepravilnosti, ali ih najviše muči što je između prvog i drugog čitanja u Saboru iz prijedloga izbačen članak 8. u kojem se tražilo da investitor u strateške projekte ne smije imati nikakvu kriminalnu prošlost. Po tom članku, potencijalni investitor morao je dostaviti potvrdu o nekažnjavanju, a posebice je morao biti "čist" u vezi kaznenih djela protiv okoliša ili zlouporabe položaja i primanja ili davanja mita.

"Međutim, po našim saznanjima, na intervenciju saborskog zastupnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića taj je članak izbačen iz zakona, uz obrazloženje da nećemo valjda šeike tražiti raznorazne potvrde o nekažnjavanju", istaknula je Leljak Gracin. Time je Hrvatska dovedena u apsurdnu situaciju jer se, primjerice, potvrde o nekažnjavanju traže kod zapošljavanja u državnoj službi ili kod prijave projekta Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u vrijednosti od svega 20.000 kuna, poručila je Leljak Gracin.

Dvanaest aktivista izvelo je i performans u kojem su nabrojali kaznena djela koja će, navodno, porasti ako bude usvojen takav zakon. Polovica njih odjeveni u plave majice s natpisom HDZ te polovica u crvenim majicama s natpisom SDP istaknuli su veliki transparent s odredbama iz izbačenog članka 8. Glasno su izgovarali pojedine odredbe izbačenog članka, te ih prekrižili crvenom bojom.