c S
Dnevne novosti

Sabor: ne smije se prigodničarski pristupati osobama s invaliditetom

21.10.2013 07:12 ZAGREB, 18. listopada 2013.(Hina), Problemima osoba s invaliditetom ne smije se pristupati prigodničarski, a njihova zakonska prava ne smiju biti stvar nečije dobre volje, poručili su saborski zastupnici raspravljajući o izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2012. godinu.

Suglasni su da prava osoba s invaliditetom nisu problem samo jednog ministarstva nego svih, te da osobe s invaliditetom treba uključiti u donošenje propisa koji ih se tiču. Pozvali su da kod smanjivanja sredstava udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom budu posljednje kojima će se smanjivati. Prava osoba s invaliditetom uređena su različitim propisima koji često nisu usklađeni, nužno je u suradnji s uredom pravobraniteljice što žurnije naći rješenja koja će omogućiti brže i učinkovitije ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, zauzela se Višnja Fortuna (HSU).

Laburisti upozoravaju da je uklanjanje građevinskih prepreka zakonska obveza, a nepoštivanje zakona treba sankcionirati. Je li netko u nekoj ustanovi odgovarao za neučinjeno po zakonu, pita Nansi Tirelli i odgovara "nije". Ana Komparić Devčić (SDP) ističe da pravobraniteljica ne može dati odgovor koliko je institucija prilagođeno pristupu invalidnih osoba, jer je ni država niti lokalne jedinice o tome ne izvještavaju. Možemo se svi lijepo zapitati gdje je tu pravna sigurnost, rekla je Komparić Devčić.

Upozorila je da bolnice i domovi zdravlja nisu prilagođene osobama s invaliditetom, da rijetko koji odjel ima poseban tuš za njih. Duje Marasović (HDZ) kaže kako to nije točno jer je u dva mandata u splitskoj bolnici napravljeno nekoliko sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom. Recite aktualnoj Vladi da dade novce da se napravi još, uzvraća Marasović.

Sramotni su uvjeti u kojima posljednje dane provode neki naši roditelji, majke, očevi, bake, upozorio je Boris Blažeković (HNS) opetujući upozorenje o nedopustivo lošim uvjetima na Gerijatrijskom odjelu Psihijatrijske bolnice Vrapče. Nedopustivo je da osobe s invaliditetom žive u sve težim socijalnim uvjetima, a nerijetko i u uvjetima siromaštva, poručuje Blažeković, podsjećajući na podatak da u Hrvatskoj živi 520.000 osoba s invaliditetom.

Ne smiju se smanjivati proračunska sredstva namijenjena udrugama osoba s invaliditetom, posebno udrugama koje skrbe o najtežim invalidima, ističe nezavisna Jadranka Kosor. Marasović (HDZ) nudi rješenje – neka se uzme 500 milijuna kuna od različitih svjetonazorskih, ideoloških i inih udruga i problem će se riješiti.

Kosor i Boro Grubišić (HDSSB) podsjećaju da je i sam Hrvatski sabor donio diskriminirajuću odluku. Radi se o naknadama najzaslužnijim sportašima osvajačima medalja na svjetskim i olimpijskim igrama, gdje je kod sportaša s invaliditetom izostavljena kategorija osvajača medalja na svjetskim prvenstvima, navela je Kosor dodavši kako se radi o (samo) četiri sportaša.