c S
Dnevne novosti

Mrsić: GSV razgovarao s povjerenikom EU o socijalnom dijalogu

21.10.2013 07:20 ZAGREB, 18. listopada 2013.(Hina), Predstavnici Gospodarsko-socijalnog vijeća razgovarali su s povjerenikom Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Laszlom Andorom o razini socijalnog dijaloga i novim projektima, izvijestio je nakon sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Prema Mrsićevim riječima, Andor je naglasio važnost budućeg korištenja sredstava iz europskog socijalnog fonda koja će omogućiti da se podigne razina socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, a i da socijalni partneri, u prvom redu sindikati, mogu dobiti značajna sredstva za edukaciju i suradnju s drugim sindikatima. To je bio uobičajen razgovor i povjerenik Andor uvijek koristi priliku, kad dođe u Hrvatsku, da se sastane sa članovima GSV-a - predstavnicima poslodavaca, sindikata i vlade, rekao je Mrsić.

Najavio je da bi slijedeća sjednica GSV-a trebala biti održana 24. listopada. Odgovarajući na upit u vezi pregovora sa sindikatima o izmejnama Zakona o radu (ZOR), Mrsić je podsjetio da ih je pozvao da se vrate za pregovarački stol, jer bez obzira na sve razlike Vlada uvijek želi razmijeniti argumente i tražiti rješenja. Mrsić je za utorak najavio konzultacijski sastanak sa čelnicima dvaju središnjica (Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske) koji su napustili pregovore jer nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi, te je izrazio nadu u njihov nastavak.

Vlada je izrazila spremnost da razgovara o sva četiri zahtjeva, ali ne pristajemo na ultimatume, istaknuo je Mrsić. Sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza, niti predložene izmjene instituta otpremnina, već traže da otpremnine ostanu u ZOR-u regulirane kao dosad. Također u vezi s rasporedom radnog vremena traže pojednostavljenje odredbi u cilju jasnoće, a ne deregulaciju, i ne pristaju na izmjenu odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa, već žele da ostanu kako su sada uređene.

Mrsić je spomenuo pitanje određivanja plaća pravilnikom o radu, što su pokrenuli sindikati, istaknuvši kako je Vlada spremna da to ostane riješeno kao i do sada. To je poslodavcima idealno i oni su to cijelo vrijeme zastupali, a sindikati su odustali od ideje da se to rješava isključivo kolektivnim ugovorima i ugovorima o radu, pa Vlada nema razloga više inzistirati na tom rješenju. Oko fonda otpremnina nam predstoje daljnji razgovori jer, nažalost, nismo postigli socijalni dogovor, tako da otpremnine ostaju kao što su dosad bile riješene, kazao je Mrsić.