c S
Dnevne novosti

Još nema dogovora oko KU za zdravstvo, nastavak pregovora u srijedu

22.10.2013 07:18 ZAGREB, 21. listopada 2013.(Hina), Pregovori Ministarstva zdravlja i zdravstvenih sindikata ni danas nisu rezultirali dogovorom oko kolektivnog ugovora te se nastavljaju u srijedu u 11 sati.

Ministar zdravlja i čelnici triju sindikata pri tome nisu bili složni u procjeni kada bi pregovori mogli završiti. "Ponovno otvaramo ista pitanja i argumentaciju, no svakim danom postaje sve jasnije kako je to okvir koji je zadala europska praksa i radno zakonodavstvo, te sada istražujemo. Ne bih rekao čak ni strana ministarstva, nego pojedini sudionici sa sindikalne strane, a za imena me nemojte pitati", rekao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić aludirajući na predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenku Avberšek.

Na upit stopira li netko pregovore odgovorio je da to ne zna, ali da je "ovo uistinu previše". Babić je podsjetio da liječnici u bolnicama još uvijek štrajkaju, već 34. dan, a pritom najviše pate pacijenti. Nije želio spekulirati hoće li pregovori biti gotovi do kraja tjedna dodavši da se štrajk kad-tad mora privesti kraju, a neće završiti dok kolektivni ugovor ne bude potpisan. "Tko god ima iluziju da će kupujući vrijeme oslabiti štrajk, vara se", poručio je Babić.

Potvrdivši da je Babić govorio o njoj spominjući neke čelnike koji ne žele pregovore privesti kraju, Spomenka Avberšek kazala je da se pregovori neće privesti kraju dok god se ne otpetljaju pitanja dežurstva i pripravnosti. Žele da im se kaže na koji način će se plaćati dežurstvo i pripravnost, te koliko to novaca iznosi. "Ovo nije strukovni kolektivni ugovor za liječnike već kolektivni ugovor za 72.000 ljudi. Bit će gotov kada se svi pokazatelji stave na stol", poručila je Avberšek. "Ako je Babiću jasno, možda on ima druge informacije za razliku od nas.

Mi kao legalisti moramo stati pred svoje članstvo i vidjeti tko je dobio u tom kolektivnom ugovoru, tko nije, tko je puno dobio, malo ili nimalo", zaključila je Avberšek. Ministar zdravlja Rajko Ostojić ocijenio je da postoji pomak u pregovorima te očekuje da to ovaj tjedan riješe. Najviše zapinju, kazao je, pitanja uvjeta rada i materijalna prava. Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je da su na pregovorima najviše vremena razgovarali o pripravnosti, uvjetima rada, dežurstvima i načinu financiranja.

Ustvrdila je da su to najspornije točke i nose najveći financijski dio u kolektivnom ugovoru. Stoga se, istaknula je Prašnjak, očekuje da će se održati najmanje jedan sastanak vezan samo za te točke. "Ničemu se nemojte nadati još ovoga tjedna", poručila je javnosti, ali i pacijentima.