c S
Dnevne novosti

EK želi pooštriti propise o vatrenom oružju

22.10.2013 07:08 BRUXELLES, 21. listopada 2013.Hina, Europska komisija želi pojačati kontrolu nad vatrenim oružjem kako bi se smanjila mogućnost da ono završi u pogrešnim rukama, izjavila je u ponedjeljak povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Komisija između ostaloga predlaže da se pooštri legalna dostupnost vatrenog oružja, smanje mogućnost da ono završi u nelegalnim rukama te uskladi označavanje serijskim brojevima kako bi se lakše ušlo u trag oružju koje koriste kriminalci.

"Cilj nam je pojačati borbu protiv ilegalne uporabe vatrenog oružja kako bi spriječili da kriminalci ili mentalno poremećene osobe ne iskoriste pravne praznine zbog različitih propisa u Europskoj uniji", izjavila je povjerenica Malmstroem. Europska komisija je u pripremi svojih prijedloga naručila izvješće Eurobarometra, koje je pokazalo da 55 posto građana podržava pooštravanje zakona o držanju vatrenog oružja.

Eurobarometar je pokazao da većina ljudi koji posjeduju vatreno oružje kao razlog za to posjedovanje navode lov, sport ili profesionalne razloge. Na razini EU-a prosječno 35 posto anketiranih navelo je lov kao razlog za posjedovanje vatrenog oružja, a u Hrvatskoj je takvih 23 posto. Profesionalne razloge (pripadnost vojsci, policiji, rad na sigurnosnim poslovima) navelo je 46 posto anketiranih u Hrvatskoj, a u EU 29 posto.

U Finskoj je primjerice 73 posto onih koji posjeduju oružje kao razlog navelo lov, a u Rumunjskoj njih 71 posto navelo je profesionalne razloge. Prema procjenama u EU ima oko 80 milijuna komada legalnog oružja. S druge strane, jako je teško procijeniti koliko vatrenog oružja kruži na ilegalnom tržištu, navodi Komisija.

Po broju prijavljenog oružja u EU-u vodi Finska (45,3 na sto stanovnika), Hrvatska je osma (21,7), a na začelju su Litva i Rumunjska (0,7).