c S
Dnevne novosti

EU priprema zakon o iskorištavanju plina iz škriljavca

22.10.2013 07:10 ZAGREB, 21. listopada 2013.(Hina), Tvrtke koje žele iskorištavati plin iz škriljavca u Europi morat će uskoro poštivati nove stroge europske propise, koje Europska komisija planira predstaviti u prosincu ili siječnju, pišu europski mediji.

Očekuje se da će propisi biti u obliku direktive o nekonvencionalnim gorivima."Predložit ćemo zakonski okvir za plin iz škriljavca u Europi kako bismo minimalizirali njegove rizike" za okoliš i ljudsko zdravlje, rekao je visoki europski izvor. EU ne može spriječiti države članice da iskorištavaju plin iz škriljavca jer izbor energetskih izvora spada u nacionalnu nadležnost.

No novi zakon uvest će niz strogih mjera za zaštitu okoliša."To mora biti zakonski okvir koji vrijedi u cijelom EU-u, a ne samo općeniti skup smjernica", rekao je dužnosnik. Plin iz škriljavca vadi se kontroverznom metodom hidrauličkog frakturiranja koja može izazvati zagađenje podzemnih voda.

Zakon će propisati pravila za njegovo iskorištavanje kako bi se minimalizirali rizici ispuštanja stakleničkih plinova poput metana, seizmičkih poremaćaja, zagađenja podzemnih voda, utjecaja na kvalitetu zraka i buke i pratećih infrastrukturnih problema.

Iskorištavanje plina iz škriljavca podržavaju Velika Britanija i Poljska, dok su ga Francuska, Bugarska i sjeverna Španjolska zabranile zbog prosvjeda javnosti. Njemačka još razmatra hoće li ga dopustiti i pod kojim uvjetima. Plin iz škriljavca u SAD-u čini 16 posto proizvodnje prirodnog plina, no po nekim analitičarima taj trend nema dugoročnu perspektivu.