c S
Dnevne novosti

Sanader dovršio obranu i tvrdi da mu je otežano pravično suđenje

22.10.2013 07:14 ZAGREB, 21. listopada 2013.(Hina), Nakon punih šest raspravnih dana bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader završio je iznošenje svoje obrane u slučaju Fimi media, zaključujući da mu je pravo na obranu i pravično suđenje otežano zbog rijetkih susreta s odvjetnicima te blokade imovine.

"Blokirana mi je imovina što mi onemogućava da angažiram vlastite vještake i plaćam prijevode dokumenata. Vrlo sam restriktivno mogao kopirati spis koji ima 60.000 stranica jer nisam imao novca da to platim, a tek djelomično plaćam troškove obrane", požalio se bivši premijer, koji je nakon iscrpne obrane u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike htio odgovarati tek na pitanja sudskoga vijeća, ali ne i tužiteljstva.

Kazao je i da mu je u ovom kaznenom postupku dozvoljeno da s obranom na dane suđenja neometano komunicira tek po petnaestak minuta u vrijeme stanke i nakon rasprave. "Na početku sam mogao s braniteljima komunicirati i prije početka ročišta i cijelu stanku, a kasnije je to ograničeno na 15 minuta tijekom stanke i isto toliko nakon rasprave. Pravo na moju obranu i pravično suđenje inače završava u 15 sati, kada po zatvorskim pravilima završavaju posjete odvjetnika", prigovorio je Sanader.

Ponovio je da je u zatvoru jer se protiv njega vodi niz sličnih postupaka koji nisu spojeni u jedinstveni proces. Sutkinju Ivanu Čalić zanimalo je i zbog čega su dva stana u obiteljskoj vili u Kozarčevoj upisana na njegova punca, a jedan na suprugu. "Zato što sam ja tako odlučio zajedno s njima. To je normalna situacija da nešto kupiš i kažeš to će biti na tebi ili na meni", odgovorio je Sanader. Na savjet obrane dodao je da su sa supruginim roditeljima većinu vremena u toj kući živjeli kao jedna obitelj.

U prvom dijelu današnjeg iskaza Sanader je rekao da je svoju umjetničku zbirku sakupljao gotovo 40 godina te da je kolekcionarstvo u njegovoj obitelji bila česta tema zbog praujaka Ante Topića Mimare. Mnoge je slike, kaže, dobio na poklon od autora, ali i političkih kolega poput Jadranke Kosor, Luke Bebića, Gordana Jandrokovića, Mladena Barišića, Ivana Jarnjaka, Stjepana Fiolića, ali i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Pobijao je i svjedočenje suoptuženika i bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića, koji je u istrazi rekao da mu je dva dana u svibnju 2009. kući nosio novac. Kazao je da Barišić pritom nije bio određen. "Nije odgovorio u koje doba dana mi je dao novac niti tko je bio u kući kad je navodno došao, a da je zaista nosio toliki novac to bi sigurno znao", ustvrdio je Sanader. Odbacio je i Barišićeve tvrdnje da je Jadranki Kosor kazao kako se izbori ne dobivaju legalnim sredstvima, već "ispod stola". "To je najobičnija glupost, Kosor mi je deset godina bila najbliža suradnica i sama je 2005. vodila kampanju pred izbore. Što bih ja onda njoj pričao kako se vode izbori", zapitao se Sanader.

Osim što je odbacio optužbe za sudjelovanje u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki, u svojoj je obrani nekoliko puta ponovio da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom odvjetniku naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor, ali i da je sve sporne stranačke poslove vodio glavni tajnik Jarnjak.

Ustvrdio je i da je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetnina, kupio prije bilo kojeg nedjela za koje ga se tereti, te da se u nalazu vještaka, iz kojega se zaključuje da se obogatio korupcijom, ne spominje 13 godina rada u Austriji gdje je zaradio gotovo dva milijuna eura Suđenje se nastavlja sutra kada bi se u sudnici trebale pregledati snimke Sanaderova ispitivanja u istrazi, nakon čega bi svoju obranu trebao početi iznositi i Barišić, koji je kao i većina optuženika ranije priznao Uskokove optužbe da je preko Fimi medije punio HDZ-ov crni fond i Sanaderu odnio 15 milijuna kuna.

Uz bivšeg premijera jedino njegov glasnogovornik Ratko Maček tvrdi da je žrtva političkog progona, dok iz HDZ-a, kao prve optužene političke stranke, tvrde da regularna stranačka tijela nisu znala za korupciju.