c S
Dnevne novosti

Matijašević: kaznena prijava protiv Vlade zbog Brodosplita

23.10.2013 07:14 SPLIT, 22. listopada 2013.(Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podnijela je kaznenu prijavu protiv Vlade i državnog poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, jer, kako navode, nisu kontrolirali kupoprodajni ugovor u vezi s Brodosplitom, što stvara mogućnost da kupac Tomislav Debeljak nenamjenski troši sredstva iz državnog proračuna namijenjena za proces restrukturiranja Brodosplita.

To je Hini potvrdio predsjednik HURS-a Ozrena Matijaševića. „Kaznenu prijavu smo predali Državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog zloporabe položaja Vlade i poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, a zlouporaba položaja je i nečinjenje kontrole kupoprodajnog ugovora u vezi s Brodosplitom“, rekao je Matijašević za Hinu.

Po njegovim riječima nekontroliranjem provedbe kupoprodajnog ugovora Vlada ne štiti interese države u Brodosplitu, pošto se za proces restrukturiranja splitskog škvera usmjeravaju sredstva poreznih obveznika iz državnog proračuna. „Trenutačno svakog mjeseca se iz državnog proračuna za restrukturiranje Brodosplita izdvaja 40 milijuna kuna, a zbog nekontroliranja tih sredstava postoji mogućnost da ih predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak koristi ne za restrukturiranje, nego za druge svrhe, primjerice za plaće radnika a to nije predviđeno kupoprodajnim ugovorom niti programom restrukturiranja splitskog škvera“, pojasnio je Matijašević.

Tvrdi da će ukupno za proces restrukturiranja iz državnog proračuna biti izdvojeno ukupno oko 1,5 milijarda kuna iz državnog proračuna. „Ukoliko bi se ta sredstva koristila eventualno nenamjenski onda bi to stvorilo štetu državi a Brodosplit bi mogao biti doveden u stečajni postupak pa i likvidaciju“, upozorio je Matijašević.

Pojasnio je kako je u kupoprodajnom ugovoru u vezi s Brodosplitom poduzeće Hrvatska brodogradnja Jadrobrod nominirana kao institucija koja svakog mjeseca po određenim stavkama mora kontrolirati provedbu kupoprodajnog ugovora i o tomu izvješćivati Vladu RH.