c S
Dnevne novosti

Sabor o strateškim investicijama

23.10.2013 07:24 ZAGREB, 22. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja razmotriti konačni tekst Zakona o strateškim investicijskim projektima, kojim Vlada namjerava stvoriti preduvjete za pokretanje investicijskog ciklusa.

Zakon bi trebao omogućiti brže izdavanje dokumentacije za ostvarivanje javnih i privatnih projekata od strateškog interesa. Propisuju se kriteriji za utvrđivanje strateških investicija i raspolaganje nekretninama u vlasništvu države, davanje koncesija, obveze investitora i dinamika njihova izvršavanja te obveze upravnih tijela.

Sva ulaganja veća od 150 milijuna kuna koja zadovolje dio od ukupno 12 uvjeta navedenih u predloženom zakonu, dobit će status strateških ulaganja i pravo na ubrzanu proceduru. Institucije koje moraju dati mišljenje o projektu morat će to učiniti u ubrzanom roku, kako bi se vrijeme realizacije projekta, koje je sada u prosjeku bilo između osam i 27 mjeseci, svelo na pola godine.

Zakonu se oštro protive nevladine udruge, koje u zakonu vide mogućnost manipulacije i 'rasprodaje Hrvatske', a nezadovoljne su i zato što je iz zakona između dva čitanja izbačena obveza investitora da dokaže da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.