c S
Dnevne novosti

Vlada krenula u sustavno jačanje podrške hrvatskom izvozu

23.10.2013 07:18 ZAGREB, 22. listopada 2013.(Hina)Prva sjednica Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva održana je u Banskim dvorima i Vlada je krenula u sustavno jačanje podrške hrvatskom izvozu, priopćeno je iz Vladine Služba za odnose s javnošću.

Povjerenstvo je, kako se navodi, nastalo na direktan zahtjev hrvatskih izvoznika, a okuplja sva za izvoz relevantna tijela državne uprave, poslovna udruženja - HIZ, HGK, HUP i HOK, te HNB i Ekonomski institut, odnosno one dionike koji najviše mogu doprinijeti definiranju jasnih i ambicioznih smjernica podrške hrvatskom izvozu.

Sjednicu je vodio koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. "Vlada je osnovala Povjerenstvo kao centralno tijelo za realizaciju tri zadaće usmjerene prema oporavku gospodarstva: izradu i provođenje mjera podrške izvozu u svim fazama izvoznog procesa - kako u zemlji, tako i u inozemstvu, usmjeravanje stranih ulaganja u funkciju proizvodnje za izvoz te koordinaciju aktivnosti promocije hrvatskoga gospodarstva prema inozemstvu.

Povjerenstvo će biti centralno mjesto na kojemu će izvoznici iznijeti svoje zahtjeve prema Vladi RH, i na kojemu će zajedno s resornim ministarstvima ravnopravno i otvoreno definirati i pratiti način njihove implementacije", navodi se u priopćenju. Kako se ističe, na prvoj je sjednici usvojen hodogram izrade akcijskog plana koji će sadržavati mjere podrške izvozu koje su predložili članovi Povjerenstva.

Također, dogovoren je način praćenja izrade i provedbe relevantnih strateških dokumenata poput strategije industrijalizacije i strategije poticanja investicija, odnosno integriranje smjernica podrške izvozu u dugoročne razvojne planove zemlje.

Članovi su uskladili svoje aktivnosti promocije hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu do kraja godine te pristupili izradi plana zajedničkih aktivnosti za 2014. godinu, zaključuje se u priopćenju o prvoj sjednici Povjerenstva.