c S
Dnevne novosti

Sabor: potvrditi sporazum o zaštiti svjedoka

23.10.2013 07:22 ZAGREB, 22. listopada 2013.(Hina), Saborski zastupnici suglasili su se da Sporazum o suradnji na području zaštite svjedoka Sabor treba potvrditi, jer će tu zaštitu unaprijediti, ali oporba upozorava da Zakon o potvrđivanju sporazuma nije prošao propisanu proceduru.

Zakon o potvrđivanju sporazuma nije prošao propisanu proceduru, o njemu se nisu izjasnili matični saborski odbori, upozorili su Boro Grubišić (HDSSB) i Miroslav Tuđman (HDZ) koji poručuju i da je procjena sredstava potrebnih za provedbu "na klimavim nogama".

Kaže se da ne treba osigurati dodatna sredstva iako se ne znaju dimenzije zaštite, nema projekcija hoće li troškovi biti veći ili manji od sadašnjih, tvrdi Tuđman.

HNS podsjeća da je Hrvatska prve programe zaštite počela provoditi 2005. godine, a da je hrvatski model dobar potvrđuje što ga je preuzela većina zemalja u regiji. Sporazumom će se zaštita unaprijediti, uspostavit će se međunarodni pravni okvir, kaže Sonja Koenig (HNS).

Sporazum o suradnji na području zaštite svjedoka sklopljen je u Štiřínu u Češkoj u svibnju 2012. između Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, Poljska ga je potpisala naknadno, u listopadu 2012. godine.