c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o mirovinskom osiguranju

24.10.2013 07:24 ZAGREB, 23. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se vlada želi obračunati s lažnim invalidskim mirovinama.

Predloženim dopunama nastoje se onemogućiti pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti te se uspostavlja i učinkovitiji nadzor i kontrola korištenja prava iz mirovinskog osiguranja i na mirovinsko osiguranje, te isplate svih mirovinskih primanja.

Predloženim dopunama omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod za mirovinsko osiguranje ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a korisnik ih ne dostavi u roku.

Uvodi se i mogućnost kontrolnog pregleda radi nadzora i kontrole utvrđenih prava na temelju invalidnosti, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad članova obitelji tijekom korištenja tih prava, bez vremenskog ograničenja.

Kontrolom postupanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje utvrđeno je da se povećava broj zahtjeva za priznanje prava na temelju invalidnosti, kao i broj prijava nezadovoljnih osiguranika koji izražavaju sumnju u pravilnost medicinskog vještačenja, što povećava broj zahtjeva Državnog odvjetništva za provjeru medicinske dokumentacije koju ispostavljaju zdravstvene ustanove, kao i provjeru postupka priznanja prava.