c S
Dnevne novosti

Sabor o nacionalnoj srategiji razvoja poduzetništva

24.10.2013 07:20 ZAGREB, 23. listopada 2013.(Hina), Saborska oporba oštro je zamjerila što se o Strategiji razvoja hrvatskog poduzetništva od 2013.-2020., koja bi trebala osigurati ravnomjeran razvoj malog gospodarstva, raspravlja u kasne večernje sate pred tek nekolicinom zastupnika.

„Zaklinjemo se da u Hrvatskoj hitno treba napraviti poduzetničku atmosferu, a pogledajte u koje kasne sate o tome raspravljamo“, ustvrdio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, kojeg je podržao i SDSS-ov zastupnik Mile Horvat rekavši kako je to neprihvatljivo, posebice jer je riječ o prvoj nacionalnoj strategiji poduzetništva. Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros pojasnio je kako bi Strategija trebala poboljšati ekonomsku uspješnost u sektorima proizvođačkih ali i uslužnih djelatnosti, viši stupanj inovacija, rast izvoza te razvoj klastera.

Ciljevi predložene Strategije su povećanja udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u s 51 posto na 62 posto do 2020. godine. Ključne mjere za ostvarenje toga cilja su modernizacija i inovacije postrojenja, ulaganja, poboljšan pristup financiranju, promocija poduzetništva, promjena stava prema poduzetništvu te poboljšanje poduzetničkih vještina. „Treba poboljšati ponudu mikrokreditiranja i razvijanje novih oblika financiranja, ali i jačati potpore osnivanju novih poduzeća kako bi se pridonijelo uravnoteženom razvoju hrvatskih regija“, rekao je Pros.

Po Šukerovom mišljenju dokument je „zanatski“ kvalitetno napravljen ali, ocjenjuje, Strategija nije životna te je mišljenja kako su potrebni operativni programi koji će pomoći poduzetnicima. „Makroekonomsko okruženje u dokumentu nije realno sažeto, a u tome je ključna stvar pomoći malog poduzetništva“, rekao je Šuker dodavši također i kako nije uzeta u obzir velika raznolikost u razvoju RH.

Iako je pozdravio napore Ministarstva poduzetništva Mile Horvat je ocijenio kako je u izradu Strategije trebalo uključiti i Ministarstvo uprave, koje je trebalo riješiti problem administrativnih barijera pri osnivanju i razvijanju malog poduzetništva. Ministarstvo financija je, po njegovom mišljenju, trebalo predložiti rješenje rasterećenja malog poduzetništva od parafiskalnih nameta.

Horvat je rekao i kako bi malo i fleksibilno poduzetništvo trebalo apsorbirati višak radne snage, kao što je to primjerice u Austriji. „S obzirom na to da imamo mali broj malih i srednjih poduzeća u odnosu na EU, treba pohvaliti incijativu predlaganja takve strategije“, mišljenja je HSU-ov Željko Šemper. Stretegija, kazao je, postavlja dobar okvir za konkretne poteze u tom dijelu hrvatskog gospodarstva.