c S
Dnevne novosti

Europski čelnici u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu

24.10.2013 07:10 BRUXELLES, 23. listopada 2013.Hina, Čelnici 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u četvrtak u Bruxellesu na dvodnevnom summitu Europske unije na kojem će se razgovarati o nizu gospodarskih i socijalnih tema te o pitanju migracija u svjetlu tragične pogibije izbjeglica u brodolomu ispred talijanskog otoka Lampedusa.

Prije početka summita EU-a, održat će se niz pripremnih sastanaka čelnika europskih političkih stranaka. Premijer Milanović sudjelovat će na sastanku predsjednika država, vlada i zamjenika predsjednika vlada koji pripadaju Stranci europskih socijalista (PES). Predsjednik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko sudjelovat će na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

Summit počinje u četvrtak popodne tematskom raspravom o konkurentnosti europskog gospodarstva u svijetu, a podloga za raspravu bit će uvodni govor predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. Prema ocjenama europskih čelnika prilike za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva leže u području digitalne ekonomije, inovacija i usluga.

"Istinski jedinstveno digitalno tržište znatno bi pridonijelo rastu i zapošljavanju u našim zemljama, a za Europu će biti od ključne važnosti da ponovno preuzme vodeću ulogu u tim sektorima. Za to će biti potrebna naša snažna odlučnost u tri glavna područja: promicanje novih investicija, razvijanje jedinstvenog digitalnog tržišta koje će povoljno djelovati na poduzeća i potrošače i te znanje", stoji u pismu predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya kojim poziva čelnike država na summit.

Tijekom radne večere raspravljat će se o Ekonomskoj i monetarnoj uniji, izgradnji bankovne unije, zapošljavanju mladih, financiranju gospodarstva, koordinaciji gospodarskih politika i socijalnoj dimenziji monetarne unije. Predsjednik Europske komisije Barroso je u svom govoru u srijedu prijepodne u Europskom parlamentu rekao da se u EU "moraju deblokirati kreditni tokovi kako bi se pomoglo poduzećima, poglavito malim i srednjim poduzećima".

U petak ujutro na dnevnom redu su pripreme za summit sa zemljama Istočnog partnerstva koji će se održati u Vilniusu 28. i 29. studenoga te o tragičnim događajima s izbjeglicama u Sredozemlju. "Moramo učiniti sve kako bismo spriječili ponavljanje tragedije poput one u Lampedusi. Nadam se da će Europsko vijeće udariti temelje za novo poglavlje u zajedničkom upravljanju i zajedničkoj odgovornosti u politici prema migrantima na razini EU-a", rekao je Barroso.