c S
Dnevne novosti

Sabor: dobri rezultati zapošljavanja po 'Mrsićevu modelu'

25.10.2013 07:22 ZAGREB, 24. listopada 2013.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustav Mirando Mrsić pohvalio se dobrim rezultatima mjere rada bez zasnivanja radnog odnosa.

Prema prvim analizama na 4500 mladih ljudi koji su završili tu godinu stjecanja iskustva, 60 posto njih se zaposlilo u roku šest mjeseci ili godine dana, rekao je Mrsić predstavljajući Vladin prijedlog da se izmjeni Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Bez te godine, kaže ministar, oni ne bi imali nikakvu šansu zaposliti se jer poslodavci ne otvaraju pripravnička mjesta, oni ne mogu dobiti godinu dana radnog iskustva, a svi natječaji ili većina njih traži osobu s najmanje jednom godinom radnog iskustva.

I HDSSB drži da se ta mjera pokazala dobrom. Bolje da smo mladima dali priliku raditi, nego da nam sjede po kafićima i piju, kaže Josip Salapić (HDSSB) i upozorava da je loše što mladi nemaju kamo kad odrade tu godinu. Duje Marasović (HDZ) skreće pozornost da Vlada nije platila staž liječnicima i medicinskom osoblju godinu i pol dana. Zaustavili su stotine doktora i svo medicinsko osoblje da ne može stažirati, ni polagati stručni, kaže Marasović.

Ministar Mrsić pojasnio je da će se izmjenama spomenutog zakona osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost omogućiti stjecanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti pod uvjetom da su djelatnost prestali obavljati zbog opravdanih razloga. Trajanje prava na naknadu ovisit će o vremenu provedenom u sustavu osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a visina naknade o osnovici za plaćanje doprinosa za obvezno osiguranje. Prema tome, osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost postat će obveznici plaćanja doprinosa za zapošljavanje, precizirao je Mrsić.

Ministar kaže da je to jedna od najvećih novina u Zakonu, da se time ispunjava obećanje da će i obrtnici i ribari i svi koji imaju obrt dobiti priliku da, kad zatvore obrt, imaju pravo na naknadu preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Novina je i da će od 1. siječnja 2014. biti ukinuto obvezno mjesečno javljanje na Zavod za zapošljavanje jer se ta mjera pokazala neučinkovitom. Umjesto toga, kaže Mrsić, inzistirat će se na individualnim savjetovanjima, na tome da se nezaposleni čim više susreću sa svojim savjetnikom.

Sve mjere i programe koji mogu pomoći da se smanji rastuća nezaposlenost treba podržati, suglasni su zastupnici, jer kako ističe Petar Baranović (HNS) brojka od 330, odnosno 340 tisuća nezaposlenih nikome u hrvatskoj politici ne daje za pravo reći 'ja sam nevin, nemam nikakve odgovornosti'. SDP hvali Vladine prijedloge, vidi u njima korake za stvarno, ne za administrativno smanjenje nezaposlenosti.

Dobro je što se ukida, odnosno modernizira redovito mjesečno javljanje Zavodu, jer u praksi je to često samo financijski opterećivalo nezaposlene, kaže Ivana Posavec Krivec. I HDZ, koji je suzdržan prema zakonu, pozdravlja ukidanje te obveze, no protiv je odredbe po kojoj se nezaposlenom osobom neće smatrati članovi zadruge, kao i osobe koje imaju registrirana trgovačka društva.

Zbog opsega izmjena (54 od 79 članaka) Zakona, Branka Juričev-Martinčev (HDZ) pita zašto se ne ide na novi zakon, a na tom je tragu i razmišljanje nezavisnog zastupnika Damira Kajina koji, uz to, upozorava na nezavidnu situaciju vlasnika malih trgovačkih društava koji su, tvrdi, u težoj situaciji od radnika koji rade kod njih. U Hrvatskoj je najbolje raditi ili u lokalnoj samoupravi ili državnoj, odnosno javnoj službi, zaključio je Kajin.