c S
Dnevne novosti

Sabor o suradnji s Francuskom na području obrane

28.10.2013 07:18 ZAGREB, 27. listopada 2013.(Hina), Sabor će poslijepodne nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu potvrđivanja sporazuma između vlada Hrvatske i Francuske o suradnji na području obrane.

Riječ je o dokumentu koji bi, među ostalim, dvjema zemljama trebao omogućiti primanje polaznika na vojnu obuku, posjete između zapovjedništava, zrakoplovnih baza, vojnih luka i vojnih postrojbi, vojne vježbe i uvježbavanja, razmjenu informacija, razmjenu predstavnika stožera i postrojbi oružanih snaga te časnika-tehničkih stručnjaka, zajedničke sportske i umjetničke priredbe.

U sporazumu se ističe da suradnja u obrani može obuhvatiti područja koncepta obrane i sigurnosti, posebice u Europi, organizacije i opremanja oružanih snaga, osmišljavanja proizvodnje i nabave naoružanja i vojne opreme, organizacije zapovjedništva, potpore, logistike, inženjerije i opremanja te sustava veze, protuzračne, nuklearne, biološke i kemijske obrane i uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava.

Omogućuje i suradnju u administraciji i upravljanju civilnim i vojnim osobljem, obuci i usavršavanju, financijama, zdravstvu, odnosima s javnošću i na drugim područjima.