c S
Dnevne novosti

Milanović i Orban: Ina i MOL trebaju naći rješenje, a ne politika

28.10.2013 07:10 BRUXELLES, 25. listopada 2013.Hina, Pitanje poslovnog odnosa između Ine i MOL-a trebaju riješiti te tvrtke, a ne politika, izjavili su u petak u Bruxellesu premijeri Hrvatske i Mađarske Zoran Milanović i Viktor Orban.

"To pitanje trebaju riješiti te tvrtke, to nije političko pitanje", rekao je po završetku summita EU-a premijer Orban, dodajući da se treba pronaći rješenje "na način da se osigura mirni suživot ili mirni razlaz". Premijer Milanović je nakon toga, na pitanje kakav je njegov komentar na Orbanovu izjavu, odvojeno izjavio: "Mislim isto što i on".

Dodao je da je to "nažalost postalo političko pitanje i samo slijepac može tvrditi da nije". "Ali, nećemo ga riješiti političkim, nego pravnim sredstvima", rekao je Milanović. Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i hrvatske vlade koja ima 44,84 posto udjela i želi veći utjecaj u upravljanju Inom. Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu.

Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Odnosi su dodatno zaoštreni nakon što su na inicijativu hrvatskog pravosuđa izdane Interpolova tjeralica i europski uhidbeni nalog za predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Hernadija se dovodi u vezu s podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je nepravomoćno osuđen za primanje mita od MOL-a odnosno Hernadija, u zamjenu za ustupanje upravljačkih prava MOL-u u Ini koja mu inače ne bi pripala s obzirom na njegov vlasnički udjel.

Nakon izdavanja uhidbenog naloga za Hernadija, mađarska vlada je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica.