c S
Dnevne novosti

Picula upozorio EK na položaj hrvatskih ribara i uzgajivača

29.10.2013 07:12 BRUXELLES, 28. listopada 2013.Hina, Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) uputio je u ponedjeljak pisani upit Europskoj komisiji o tome što namjerava poduzeti kako bi financijski potpomogla ribarima da se prilagode novim odredbama uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ribarske flote i raspoloživih ribljih resursa, kao i smanjenju ribarske flote, uz istovremeno osiguravanje radnih mjesta u priobalnim zajednicama.

Europski parlament je prošli tjedan u prvom čitanju utvrdio svoj nacrt prijedloga pravila za dodjelu pomoći ribarima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U tom prijedlogu prihvaćen je i amandman prema kojem se potpore iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EMFF) neće dodijeljivati intenzivnoj akvakulturi lociranoj u zaštićenim područjima, čime bi se hrvatski uzgajivači stavili u neravnopravan položaj.

Riječ je o stajalištu Europskog parlamenta na temelju kojega ulazi u pregovore sa zemljama članicama, koje o tome suodlučuju. Tek kada se postigne dogovor između Parlamenta i Vijeća, tekst zakona ide na konačno izglasavanje u Parlament.Osim odredbe o akvakulturi, prijedlog pravila Europskog parlamenta sadrži i odredbe o potporama održivom ribolovu i zaštiti ribljeg fonda te o prestanku financiranja za povećanje povećanja ribarske flote, dok bi se postojeća flota morala prilagoditi unaprijeđenim ekološkim i sigurnosnim standardima.

Picula je Europsku komisiju također pitao kakve konkretne mjere i programe planira provesti kako bi financijski potpomogla ribarima da se prilagode novim odredbama uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ribarske flote i raspoloživih ribljih resursa, kao i smanjenju ribarske flote, uz istodobno osiguravanje radnih mjesta u priobalnim zajednicama.

Picula je na plenarnoj sjednici prošlog tjedna upozorio da odredba o akvakulturi stavlja hrvatske uzgajivače u neravnopravan položaj, jer je Hrvatska zemlja s visokim stupnjem kakvoće mora i voda.