c S
Dnevne novosti

Ministri obrane Hrvatske i Srbije: Suradnja uspješna, cilj stabilnost u susjedstvu

29.10.2013 07:10 BEOGRAD, 28. listopada 2013.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović i njegov srbijanski kolega Nebojša Rodić ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu suradnju dviju država veoma uspješnom, poglavito u razmjeni iskustava o sudjelovanju u mutlinacionalnim operacijama, preustroju oružanih snaga, logistici i atomsko-biološko-kemijskoj obrani, priopćilo je srbijansko ministarstvo obrane.

Ministar Kotromanović, dočekan uz visoke vojne počasti u Beogradu, započeo je u ponedjeljak prvi službeni posjet Srbiji, a sa svojim srbijanskim kolegom razgovarao je o obrambenoj i sigurnosnoj suradnji dviju zemalja. Prema navodima domaćina, srbijanskog ministra obrane Nebojše Rodića, Srbija je zainteresirana za poboljšanje suradnje u različitim područjima.

"Republika Srbija zainteresirana je za unaprijeđenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske suradnje, kao i za uspostavljanje vojnoekonomske suradnje te zajednički nastup na trećem tržištu", istaknuo je Rodić. Ministri odbrane su, kako je priopćeno, razgovarali i o mogućnom zajedničkom angažiranju u multinacionalnim operacijama te o dosadašnjim iskustvima Hrvatske u unaprjeđenju administrativnih kapaciteta u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije (EU).

Ministri Rodić i Kotromanović suglasili su se i da bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske imaju posebnu važnost za budućnost zemalja u susjedstvu, a njihova je zajednička ocjena i da ulazak Hrvatske u EU predstavlja snažan poticaj za europsku perspektivu jugoistočne Europe.

Kotromanović je drugi visoki hrvatski dužnosnik iz područja obrane koji je u manje od dva mjeseca posjetio Srbiju. Prije njega u službenom posjetu boravio je početkom rujna načelnik glavnog stožera general Drago Lovrić.