c S
Dnevne novosti

Sabor o zaštiti tržišnog natjecanja

30.10.2013 07:22 ZAGREB, 29. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja raspraviti izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u 2012. godini.

Agencija je lani riješila ukupno 395 predmeta, a usredotočila se na jačanje svoje nadzorne uloge u postupcima koji imaju najznačajniji utjecaj na gospodarstvo i potrošače. Otkrila je i sankcionirala kartel na tržištu javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu i posebnog linijskog prijevoza učenika osnovnih škola u Međimurju, kao i kartel pekara u Osječko-baranjskoj županiji.

Agencija je vodila niz postupaka utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika na tržištu, a njima je obuhvatila oko dvjesto poduzetnika i ostalih pravnih ili fizičkih osoba. Na području praćenja i kontrole državnih potpora, Agencija je obradila 42 posto više predmeta nego 2011. godini.

U Saboru ujutro zasjeda i Odbor za zakonodavstvo, koji će razmotriti prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na kojem bi građani 1. prosinca trebali odgovoriti na pitanje "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene".

Donošenje odluke o raspisivanju referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, koji je, međutim, protumačio da se na referendumu ne odlučuje o samoj izmjeni Ustava, nego tek o pokretanju ustavnih promjena, o kojima na kraju odlučuje Sabor.

Takvo je tumačenje pobio Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje u kojem ističe da referendumska odluka ima trenutačni pravni učinak te da se o njoj ne može naknadno odlučivati.