c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici podijeljeni oko ćirilice u Vukovaru

30.10.2013 07:16 ZAGREB, 29. listopada 2013.(Hina), Saborski zastupnici podijelili su se oko pitanja uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru - dok su vladajući isticali nužnost provođenja zakona, oporba je isticala pravo vukovarskih stradalnika da upozore na negativne emocije koje im izaziva ćirilica.

"Nema više ili manje važnih zakona, zakone ne možemo staviti sa strane, nema frižidera za zakone", upozorio je HNS-ov Petar Baranović u raspravi o izvješću o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2012. godini. Istaknuo je da se zakoni, ako za to postoji potreba, mijenjaju u Saboru, a ne izvaninstitucionalnim putem. "Nije Vukovar uništilo pismo koje je integralni dio jedne kulture. Nije ubijala ćirilica, ubijali su primitivci i zli ljudi", naglasio je Baranović.

Izrazio je zadovoljstvo što se za branitelje izdvaja 5,67 milijardi kuna, a odbio je tumačenja da je objava Registra hrvatskih branitelja bila nepotrebna zbog malog broja spornih predmeta koji su izišli na vidjelo. "Ako postoji i samo jedan koji se našao na časnom popisu branitelja, on nije povrijedio nas. Povrijedio je Ovčaru, narugao se Ovčari", rekao je. Baranović je uvjeren i da će popis branitelja "jednoga dana, u nekom povijesnom kontekstu imati vrijednost kakvu iz današnje perspektive ima Baščanska ploča".

I nezavisna Jadranka Kosor smatra da se Ustavni zakon mora poštovati i u pitanju dvojezičnosti. "Svi imamo pravo biti nezadovoljni pojedinim zakonima, ali ih mijenjati možemo jedino u parlamentu", kazala je Kosor. Ustvrdila je da "Ovčaru i Vukovar često puta u političkom kontekstu zloupotrebljavaju mnogi koji nisu bili ni u Vukovaru, a malo ili jednom na Ovčari". Dražen Đurović (HDSSB) upozorio da Stožer za obranu hrvatskog Vukovara čine vukovarski stradalnici i branitelji, optuživši ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića da neprimjereno komunicira sa Stožerom.

"Kaže, ne trebaju ulaznice za Vukovar. Zar se na taj način razgovara s populacijom koju se diže na pijedestal kada nam to treba za određene potrebe", upitao je Đurović. Ivo Jelušić (SDP) smatra da bi se braniteljske udruge trebale baviti pitanjima braniteljskih prava. "Tu imaju našu zaštitu i pravo, ali ne da uskraćuju nama prava da se bavimo općim političkim temama i da misle da samo oni o tome mogu govoriti", rekao je. "Zašto oni ne bi imali pravo reći da njihova emocija ne prihvaća ćirilicu u Vukovaru", uzvratio mu je Josip Borić (HDZ).

Ocijenio je da ne postoji kvalitetna komunikacija između Vlade i Stožera. "Ploču dolje, ploču gore, pa na dva metra, pa na tri metra, pa na osam metara. To je strašno. To je dokaz da nema dovoljno kvalitetnog razgovora, ali i da netko baš inzistira na tome da provede ono što je zamislio", rekao je Borić. Smeta mu i isticanje količine novca koji se ulaže u braniteljska prava, a ističe da "politika ne bi trebala imati potrebu da tu populaciju percipira kao trošak".

Ustvrdio je da Hrvatska još uvijek isplaćuje 28.334 "boračke penzije" te da za njih godišnje izdvaja oko milijardu kuna "To je približno jednako iznosu koji godišnje izdvaja za Ministarstvo branitelja bez mirovina", rekao je Borić. Replicirao mu je Josip Benčić (SDP). "Mislio sam da danas pričamo o Domovinskom ratu i trebamo pričati, ali šta uvlačimo opet taj, ajmo reći, antifašizam. Pa u preambuli Ustava smo rekli što je antifašizam napravio za ovu Hrvatsku i što on znači", rekao je Benčić.