c S
Dnevne novosti

Zatvoren twinning projekt jačanja kapaciteta civilnog zrakoplovstva

30.10.2013 07:14 ZAGREB, 29. listopada 2013.(Hina), Twinning projekt jačanje kapaciteta u provedbi aktivnosti Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i poboljšanja kapaciteta Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku, IPA 2009 svečano je zatvoren.

Svrha tog projekta, s proračunom nešto manjim od milijun eura, bio je pružiti potporu hrvatskim zrakoplovnim vlastima u unaprjeđivanju sigurnosti civilnog zrakoplovstva u skladu s odredbama međunarodnih sporazuma kojih je RH potpisnica. Posebice Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, te u skladu sa zajedničkom pravnom stečevinom Europske unije (EU) u području civilnog zrakoplovstva.

Projekt su provodili Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj iz Austrije, Austro Control GmbH, njemačko Savezno ministarstvo prometa, graditeljstva i urbanističkog razvoja i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Korisnice projekta bile su Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Provedba projekta započela je 1. ožujka prošle godine i traje do 31. listopada ove godine.

Proračun projekta iznosio je 983.411,75 eura, od čega je 95 posto financirano sredstvima IPA 2009 programa EU za Hrvatsku, a 5 posto nacionalno. Projektne aktivnosti bile su podijeljene u dvije komponente. Prva je bila usmjerena na razvoj procedura i priručnika Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu te usklađivanje s međunarodnim propisima.

U sklopu prve komponente revidirano je devet priručnika Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, razvijena su četiri priručnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, revidiran je i finaliziran Nacionalni program sigurnosti u zračnom prometu te su izrađene preporuke za usklađivanje Zakona o zračnom prometu s EU i međunarodnim propisima.

Druga projektna komponenta bila je usmjerena na jačanje kapaciteta obiju agencija korisnica i uključivala je školovanje kroz koje je prošao 121 djelatnik obje agencije te organizaciju četiri studijska posjeta Austriji i Njemačkoj. U provedbi projekata sudjelovala su 34 stručnjaka iz Austrije i Njemačke.

Direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo Omer Pita istaknuo je da su od partnera dobili sistemsku pomoć za povećanje kapaciteta i sposobnosti te da su u realizaciji projekta uspostavljeni odlični odnosi s puno zajedničkih nazivnika i pogleda. Projekt je uspješno završen, ali to nije kraj nego početak zajedničkih aktivnosti na dobrobit civilnog zrakoplovstva i zajednice u cjelini, naglasio je Pita.

Zahvalio je Europskoj komisiji i delegaciji EU u Hrvatskoj, zrakoplovnim vlastima Austrije i SR Njemačke te hrvatskim državnim tijelima i institucijama. Nazočnima su se prigodnim riječima obratili i veleposlanici Austrije i Njemačke Andrea Ikić – Boehm i Hans Peter Annen te pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić.