c S
Dnevne novosti

Otvorena pitanja ne utječu na ukupne odnose Hrvatske i BiH

30.10.2013 07:08 SARAJEVO, 29. listopada 2013.Hina, Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član tog tijela Nebojša Radmanović u utorak su u Sarajevu tijekom susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom ocijenili kako na dobre odnose između BiH i Republike Hrvatske ne utječe postojanje otvorenih pitanja, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić i Radmanović na razgovoru s Lekom istaknuli su i važnost jačanja gospodarskih odnosa i širenja parlamentarne suradnje. Tijekom susreta razgovaralo se i o putu BiH ka europskim integracijama, a Leko je kazao kako Hrvatska podržava BiH na tom putu, te iskazao hrvatsku spremnost da svoja iskustva podijeli s BiH.

Leko se tijekom službena posjeta BiH u utorak sastao i s bosanskohercegovačkim premijerom Vjekoslavom Bevandom koji je kazao kako su dvije zemlje pokrenule rješavanje cijelog niza otvorenih pitanja a Vijeće ministara očekuje da će među prvima biti ratifikacija sporazuma o graničnim prijelazima između dviju zemalja.

Bevanda je predsjedniku Sabora prenio kako BiH pregovara s Europskom komisijom o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima. Dodao je da pad izvoza nije dobar ni za koga i naglasio da se suradnja na gospodarskom planu mora što prije revitalizirati u obostranom interesu.

Leko je istaknuo da dvije susjedne, prijateljske i partnerske zemlje trebaju surađivati na svakom planu te je potvrdio kako je Hrvatska zainteresirana za uspjeh BiH u ostvarivanju strateških ciljeva poput članstva u Europskoj uniji i NATO-u kao i za njezin opstanak kao funkcionalne i demokratske države.

Josip Leko predvodi saborsko izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu BiH koje je počelo jutros sastancima s članovima vodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH, a završit će u srijedu Lekinim odlaskom u Vareš, Žepče i Usoru gdje će razgovarati s predstavnicima vlasti i hrvatskog naroda.