c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: ne dovoditi u pitanje tužbu za genocid

30.10.2013 07:12 ZAGREB, 29. listopada 2013.(Hina), Oporbeni saborski zastupnici poručili su u raspravi o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kako ne treba dovoditi u pitanje tužbu za genocid protiv Srbije.

Izvješće je jedan od argumenata u prilog onima koji govore da ne treba povući tužbu protiv Srbije, istaknula je nezavisna Jadranka Kosor koja upozorava da je ključ za pronalazak konačne istine o nestalima u Beogradu, u arhivima Jugoslavenske armije. I HDDSB-ov zastupnik Dražen Đurović poručuje da zbog nestalih, zatočenih, invalida, ni ova, ni neka druga Vlada neće imati pravo povući tu tužbu.

Ne treba dovoditi u pitanje tužbu za genocid, suglasan je i Frano Matušić (HDZ) koji kaže da se Hrvatska treba ugledati na Izrael koji godinama progoni i pronalazi zločince koji su naštetili njegovom narodu. U raspravi o izvješću za 2012. godinu, HDZ-ovac Josip Đakić upozorio je na sporo stambeno zbrinjavanje branitelja i na njihovu visoku smrtnost, posebno od kancerogenih i bolesti krvožilnog sustava.

Prošle je godine, stoji u Izvješću, umrlo 2312 branitelja. Za ostvarivanje prava iz Zakona prošle je godine utrošeno 5,8 milijardi kuna, što je 0,88 posto (odnono 51 milijun kuna) manje u odnosu na 2011. godinu, rekla je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ. Najveći dio - 4,8 milijardi kuna čine sredstva namjenjena ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja.

Iz izvješća je, dodaje Nađ, razvidno da su sve zakonske obveze izvršene, a projekti financirani sukladno osiguranim proračunskim sredstvima. Na kraju 2012. u Registru hrvatskih branitelja bilo je 502.678 branitelja. Jadranka Kosor kaže da je zanimljiva tema tko sve ima status branitelja.

Jedna osoba po kojoj su u političkim i medijskim krugovima nazvali zakon oko kojeg smo raspravljali tri mjeseca ima više od 1600 dana u borbenom sektoru, a general Ante Gotovina 1700 i nešto više, navela je Kosor.