c S
Dnevne novosti

HDZ: izmjene Zakona o regionalnom razvoju štete regionalnom razvoju

31.10.2013 07:22 ZAGREB, 30. listopada 2013.(Hina), HDZ-ov Odbor za regionalni razvoj i EU fondove smatra da su predložene izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju RH štetne za budući regionalni razvoj Hrvatske i izrazito nepovoljne za male općine i slabije razvijena područja.

"Prijedlog Zakona o regionalnom razvoju nije usklađen s odredbama Zakona o proračunu kao ni sa višegodišnjom perspektivom strateških dokumenata EU, te nepotrebno uvodi nove birokratske prepreke u proces povlačenja sredstava iz EU fondova", ističe u priopćenju predsjednica tog stranačkog Odbora Ivana Maletić nakon sjednice održane u Novoj Gradiški.

HDZ nelogičnom i ekonomski neopravdanom smatra i odredbu o uvođenju vlasništva gradova u županijske razvojne agencije. "Vlada pokazuje potpuno nerazumijevanje važnosti usklađivanja strateških dokumenata RH sa zahtjevima i principima kohezijske politike i temeljenju strateških dokumenata na višegodišnjoj perspektivi" rekla je Ivana Maletić, koja je i zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu. Dodala je i da je Vlada zakasnila sa donošenjem Pravilnika za izradu strateških dokumenata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave - planova razvojnih programa.

HDZ napominje i kako, usprkos činjenici da postoji novi popis stanovništva iz 2011. koji pokazuje značajan pad broja stanovnika u ruralnim krajevima/potpomognutim područjima, Vlada pristupa razvrstavanju jednica lokalne i područne (regionalne) samouprave temeljem Indeksa razvijenosti iz 2010., a koji nije uzeo u obzir demografske promjene i utjecaj gospodarske krize.

"Takvi dokumenti koji se temelje na zastarjelim podacima dovest će do fiskalnog sloma i nestajanja nekih hrvatskih općina i gradova, a dodatna birokratizacija, izmjene na brzinu i nedonošenje strateških dokumenata onemogućuju Hrvatsku da iskoristi mogućnosti koje se kroz EU fondove otvaraju", ističe HDZ-ov Odbor za regionalni razvoj i EU fondove.