c S
Dnevne novosti

Josipović: Treba se držati mišljenja Ustavnog suda

31.10.2013 07:16 DEN HAAG, 30. listopada 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u srijedu u Den Haagu da bi nakon objavljenog mišljenja Ustavnog suda pravno pitanje razumijevanja referenduma trebalo biti riješeno.

"Ustavni sud je izrazio svoje mišljenje, nije presudio, ali mislim da je nakon toga stanovišta Ustavnog suda pravno pitanje razumijevanja referenduma apsolvirano i da ga se treba držati", rekao je Josipović novinarima na kraju dvodnevnog radnog posjeta Nizozemskoj.

Ustavni sud objavio je u ponedjeljak upozorenje po kojem će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative "U ime obitelji", koja brak želi ustavno definirati kao zajednicu muškarca i žene, imati trenutačni pravni učinak ako se narod većinski izjasni "za" predloženo pitanje, što je suprotno namjeri da Sabor naknadno odlučuje o dopuni Ustava RH.

"Kada je riječ o referendumskom pitanju, s obzirom na dileme koje postoje, različitosti i s obzirom na činjenicu da se društvo polariziralo oko toga je li taj referendum prihvatljiv sa stanovišta ljudskih prava ili nije, mislim da bi bilo dobro da referendumsko pitanje dođe pred Ustavni sud i da on da svoj pravorijek o tome je li to pitanje umjesno ili nije", rekao je Josipović .