c S
Dnevne novosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor HŽ Putničkog prijevoza

04.11.2013 07:09 ZAGREB, 31. listopada 2013.(Hina), Predstavnici Uprave HŽ Putničkog prijevoza i Sindikata željezničara Hrvatske, Sindikata strojovođa Hrvatske i Sindikata hrvatskih željezničara potpisali su u četvrtak Kolektivni ugovor (KU) HŽ Putničkog prijevoza, priopćeno je iz te tvrtke.

Potpisivanjem KU u cijelosti je završen postupak pripajanja HŽ Vuče vlakova i integriranja radnika tog društva u HŽ Putnički prijevoz, koji je započeo 1. listopada 2012. kada su preuzeta 1034 radnika za koje je vrijedila produljena primjena Kolektivnog ugovora HŽ Vuče vlakova, kaže se u priopćenju. Novi KU omogućuje nastavak provedbe programa restrukturiranja, organizacijske promjene te kvalitetnije upravljanje ljudskim potencijalima, a vrijedi do 1. siječnja 2015. uz obvezu započinjanja novog kolektivnog pregovaranja u travnju 2014.

Zbog teške gospodarske situacije u Hrvatskoj, koja se odražava i na poslovanje HŽ Putničkog prijevoza, ugovoreno je smanjivanje pojedinih prava - neće se isplatiti regres, božićnica i uskrsnica u 2013. i 2014., uređena je preraspodjela radnog vremena kako bi se smanjio prekovremeni rad, a radnici s nižim stupnjem stručne spreme koji obavljaju poslove više stručne spreme ostvaruju pravo na plaću za to radno mjesto umanjenu za 6 posto.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković najavio je nastavak smanjenja troškova rada, kao i smanjenja broja radnika dobrovoljnim odlaskom iz društva te izlučivanjem tehnološkog viška radnika, što je rezultat redefiniranja poslovnih procesa i investicijskih ulaganja u vozni park i informatizaciju sustava. Racionalizacija troškova poslovanja također obuhvaća smanjenje troškova održavanja i eksploatacije vozila, kaže se u priopćenju.