c S
Dnevne novosti

Klub olimpijaca podržava Vladu i traži odgovornost za gubitke

04.11.2013 07:09 ZAGREB, 3. studenog 2013.(Hina), Hrvatski klub olimpijaca podržava aktualna nastojanja Vlade RH i DORH-a u raščišćavanju spornih detalja u poslovanju Hrvatskog olimpijskog odbora, priopćio je u nedjelju Klub olimpijaca.

"Očekujemo da istu podršku državnim tijelima daju Vijeće i Skupština HOO-a, jer su čisti računi i preuzimanje odgovornosti pojedinaca za generirane gubitke u HOO-u jedna od prvih pretpostavki za boljitak hrvatskoga sporta", navodi se u priopćenju na kojem se nalazi pečat Hrvatskog kluba olimpijaca, ali nema potpisa ovlaštene osobe.

Hrvatski klub olimpijaca ističe da je tijekom posljednjih mjeseci u više navrata "reagirao na neodgovornu poslovnu praksu vodstva HOO-a i netransparentni odnos glavnog tajnika Josipa Čopa prema široj sportskoj javnosti, ali i Vijeću i Skupštini HOO-a", te da su zabrinuti za trenutnu kvalitetu funkcioniranja i dugoročnu opstojnost hrvatskog sporta. Hrvatska Vlada je u četvrtak dala negativno mišljenje na programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za prošlu godinu zbog uočenih nepravilnosti i nejasnoća oko financijskog poslovanja, a zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti cjelokupan spis upućen je Državnome odvjetništvu. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je na sjednici Vlade izvjestio da gubitak Sportske televizije trenutno iznosi oko 38 milijuna kuna, a do kraja godine se procjenjuje da će dosegnuti 54 milijuna kuna, s procjenom daljnjeg rasta zaduženja koje bi vrlo brzo moglo ukupno preći 100 milijuna kuna.

S obzirom na to da je ukupni budžet HOO-a 115 milijuna kuna, ministar je upozorio da bi dubioze Sportske televizije uskoro mogle premašiti cjelokupni proračun HOO-a. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istog je dana izjavio da je ovo napad na njega i da ga se želi smijeniti. "Manje nepravilnosti koje su utvrđene ne opravdavaju negativan stav Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema HOO-u", rekao je u četvrtak Mateša, te je izrazio žaljenje što Ministarstvo ne prihvaća kontinuiranu zamolbu HOO-a za dijalogom i suradnjom.

"Obzirom da je Hrvatski olimpijski odbor jedini jamac svih obaveza Sportske televizije, jasna je naša zabrinutost za buduće financiranje sportskih programa nacionalnih saveza, posebice jer su sportašima tijekom 2013. zbog ušteda već smanjene stipendije iz programa lll. Hrvatski klub olimpijaca još jednom želi skrenuti pažnju na očigledno gubljenje jasne vizije uloge HOO-a u razvoju hrvatskog sporta, te će na predstojećoj Skupštini od predsjednika Zlatka Mateše i glavnog tajnika Josipa Čopa zatražiti pojašjenje navedenih radnji i odgovornost za njih", ističe Klub olimpijaca. Hrvatski klub olimpijaca upozorava da se na sjednici Vijeća HOO-a, koja je zakazana za ponedjeljak, 4. studenoga, može očekivati da će se "retroaktivno pokušati legalizirati za hrvatski sport štetne odluke glavnog tajnika HOO-a i odgovornost prebaciti na sva tijela HOO-a".