c S
Dnevne novosti

Brammertz sprema pozitivno izvješće o suradnji ICTY i Srbije

05.11.2013 07:08 BEOGRAD, 4. studenog 2013.(Hina), Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izvijestio je u ponedjeljak predsjednika srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju sa Haaškim sudom Rasima Ljajića da će njegovo izvješće o suradnji Srbije s Haaškim sudom (ICTY), koji će u prosincu predstaviti Vijeću sigurnosti UN, biti pozitivno, priopćeno je iz Ljajićeva ureda.

Brammertz, koji je započeo trodnevni posjet Beogradu, sastao se u ponedjeljak s Ljajićem i upoznao ga s tijekom pojedinačnih postupaka koji se trenutno vode pred Haaškim sudom.

Ljajić i Brammertz suglasili su se da je suradnja Srbije i tužiteljstva ICTY u Den Haagu u dostavljanju dokumentacije, pristupu arhivima državnih institucija i svjedocima "na veoma visokoj razini" i da "nema otvorenih pitanja".

Ljajić je, kako se navodi u priopćenju, ponovio inicijativu Srbije da osuđeni pred ICTY-ajem kaznu zatvora izdržavaju u državama regije, posebno naglašavajući spremnost Srbije da sa Sudom zaključi takav sporazum.

Brammertz će se u utorak sastati sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem, tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, te s predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu.Brammertzov posjet Srbiji dio je priprema za izvješće o izlaznoj strategiji kojom će ICTY okončati rad.