c S
Dnevne novosti

Fimi media: Sanaderova obrana novim svjedocima pokušava pobiti Barišićevo priznanje

06.11.2013 07:14 ZAGREB, 5. studenog 2013.(Hina), Kako bi pobili obranu optuženog HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića u kojoj je priznao da je preko agencije Fimi medija izvlačio državni novac za HDZ-ov crni fond, ali i Ivu Sanadera, obrana bivšeg premijera zatražila je da se ispitaju dodatni svjedoci među kojima su Sanaderova supruga, Luka Bebić, Jacques Houdek i svećenik Slaven Milanović Litre.

Sanaderova bi supruga trebala kazati je li bila u obiteljskoj vili u Kozarčevoj ulici kada je Barišić tamo navodno donosio novac za bivšeg premijera, a o Barišićevim bi posjetima Sanaderu trebao svjedočiti i bivši šef osiguranja Davor Blažević. On bi, kao i Martin Raguž te Luka Bebić, trebao potvrditi ili opovrgnuti Barišićeve tvrdnje da je bosanskohercegovačkom HDZ-u 1990 isplaćen novac iz crnog fonda, za što je navodno vrlo zainteresiran bio upravo HDZ-ov predsjednik Sabora Bebić.

Milanović Litre bi, pak, trebao odgovoriti na Barišićeve optužbe da je zajedno s Markom Perkovićem Thompsonom od HDZ-a tražio 515 tisuća eura za Thompsonovu "šutnju" u predizbnornoj kampanji, ali i naknadno potraživao 8.000 eura po koje se navodno vratio u Barišićev ured u carini kada je ustanovio da nije isplaćen cijeli iznos. O plaćanjima izvođača u kampanji 2007. koja se po Barišićevim tvrdnjama također plaćala novcem iz crnog fonda, govorit će i Houdek, izvođač motivacijske stranačke himne "HDZ zna" uz čije je zvuke Sanader osvojio drugi premijerski mandat.

Za svjedoke su predloženi i Sanaderov tjelohranitelj Miljenko Radnić, izvršni dopredsjednik rukometnog saveza Zoran Gobac i HDZ-ov dužnosnik Josip Šarić, a tko će zaista biti i ispitan sutra će objaviti vijeće sutkinje Ivane Čalić. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović predložio i dopunu knjigovodstveno-financijskog vještačenja u kojemu bi vještak trebao utvrditi koliko je Sanader zaradio u Hrvatskoj, ali i Austriji. Zatražio je i da Igor Zidić dopuni svoj nalaz o vrijednosti umjetnina. Procjenu po kojoj zbirka vrijedi oko milijun eura Sanader je pobio tvrdnjama da su neke umjetnine bile znatno jeftinije kada ih je kupio, ali i da su neke od njih umjetničke razglednice te skupture koje je primio kao priznanja.

I HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin je zatražio dopunu knjigovodstveno-financijskog vještačenja, a usprotivio su i Uskokovu prijedlogu da se HDZ-u oduzme "nezakonito stećena" imovina, kao i Sanaderu te Fimi mediji i njenoj vlasnici Nevenki Jurak. Tužiteljica Željka Mostečak sudu je danas predala dokumentaciju o oduzimanju "imovinske koristi" Sanaderu, HDZ-u, Fimi mediji i vlasnici agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, kao i podatke nekoliko banaka u kojima Sanader i njegova obitelj imaju račune te očitovanje Ministarstva financija u vezi Sanaderovih nekretnina.