c S
Dnevne novosti

Bauk: Ministarstvo uprave nije zaprimilo zahtjev za ocjenu vukovarskog Statuta

06.11.2013 07:16 ZAGREB, 5. studenog 2013.(Hina), Ministarstvo uprave zasad nije zaprimilo nikakav zahtjev da ocjeni zakonitost izmijenjenog vukovarskog Statuta, a zaprimi li ga imat će osam dana da se o njemu očituje i, po potrebi, od Vlade zatraži da Statut pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, rekao je ministar uprave Arsen Bauk novinarima u Saboru.

Procedura je propisana člankom 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kazao je Bauk. Ako Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara smatra da su općim aktom predstavničkog tijela narušena ustavna i druga prava, o tome će obavijestiti središnje tijelo, odnosno Ministarstvo uprave. Po zaprimanju obavijesti ministar uprave ima osam dana za donošenje odluke.

Ako donese odluku da neke odredbe nisu u skladu s Ustavom i zakonom, o tome obavještava Vladu i ona u roku od 30 dana upućuje taj Statut, odnosno te odredbe Ustavnom sudu, čija je odluka konačna, objasnio je Bauk. Ako ministar i Vlada zatraže ocjenu ustavnosti Statuta, Statut se neće primjenjivati do konačne odluke Ustavnog suda.

Dodao je da Statut još nije pročitao pa još uvijek ne zna što piše u pojedinim odredbama. "S obzirom na rok od osam dana, neću imati dovoljno vremena za više od jednog ili dva pogleda. Prema tome, postupit ćemo sukladno dosadašnjoj praksi, pravorijek će dati Ustavni sud, a onda će valjda i ta priča sa člankom 8. (Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina) i sa Statutom i pločama biti završena, rekao je Bauk.

Dodao je kako je riječ o uobičajenom postupku, koji je bivša HDZ-ova Vlada primjenjivala u nekoliko sličnih slučajeva, koji nisu bili toliko medijski eksponirani kao vukovarski slučaj. Kad je riječ o referendumu na zahtjev inicijative "U ime obitelji", Bauk je ponovio stajalište da je referendum odnos građana i Sabora, pa se Vlada u to ne bi trebala miješati već mora povoditi odluke Ustavnog suda i Sabora.

"Ako Sabor raspiše referendum, moja je dužnost da se u djelokrugu u kojem sam odgovoran taj referendum provede", rekao je. Nije odgovorio treba li referendum provesti po važećim ili novim pravilima, koja će se uvesti najavljenim ustavnim promjenama. "Osobno bih volio, ako Sabor promijeni pravila, da se referendum održi po novim pravilima", kazao je Bauk.