c S
Dnevne novosti

Sabor: redovitim studentima s 26 godina obvezno zdravstveno osiguranje

07.11.2013 07:22 ZAGREB, 6. studenog 2013.(Hina), Saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, prema kojima bi se trebao osigurati kontinuitet u obveznom zdravstvenom osiguranju redovitih studenata s navršenih 26 godina života.

Svi redovni studenti, bez obzira na godine života i kada su upisali studij, imat će tretman osiguranika obveznog zdravstvenog osiguranja u ukupnom trajanju osam godina od upisa studija, pojasnio je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik. "Nije dobro za stabilnost države svako malo mijenjati zakone, jer je tako previdom i na brzinu preko 8.000 redovitih studenata ostalo bez zdravstvenog osiguranja", poručio je Željko Reiner (HDZ).

Podsjetio je kako se time ispravlja greška napravljena prije četiri mjeseca, kada je po četvrti put od početka 2012. mijenjan zakon. Romana Jerković (SDP) napomenula je kako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje nije ključno iako ne i nevažno pitanje, jer su ga studenti mogli steći i po nekim drugim osnovama. "Baš će zbog obveznog osiguranja svi pohrliti na fakultete studirati", ironizirao je HDSSB-ov Boro Grubišić. Iako je najavio podršku HDSSB-a predloženim "zakonskim popravkama", Grubišić se zapitao koliko će sve to koštati državni proračun.

Nekolicina zastupnika u sabornici je kratko raspravila i izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a oporbeni HDZ predložio je među ostalim zadržavanje odredbi prema kojoj sastav Nacionalnog vijeća za znanost i Odbora za etiku predlaže saborski Odbor za obrazovanje znanost i kulturu, a ne Vlada.

"Saborski Odbor za obrazovanje znanost i kulturu ima i vanjske članove i stručniji je od Vlade", rekao je Željko Reiner u ime Kluba HDZ-a, jedinog kluba koji je sudjelovao u raspravi. Primjedbe je imao i na ocjenu nastavne i stručne djelatnosti u postupku izbora u znanstveno nastavna zvanja jer su, po njegovom mišljenju, predloženi kriteriji izvrsnosti neutemeljeni.