c S
Dnevne novosti

EU razmatra odobrenje uzgoja drugog GM kukuruza u Europi

07.11.2013 07:10 BRUXELLES, 6. studenog 2013.(Hina/AFP), Europska komisija zatražila je u srijedu od država članica EU-a da odobre uzgoj drugog genetski modificiranog kukuruza u Europi ili će ga, ukoliko ne bude dogovora o njegovoj zabrani, ona nametnuti.

Europska komisija to je zatražila slijedom odluke Europskog suda pravde, koji je 26. rujna ocijenio da je Komisija prespora u rješavanju zahtjeva za odobrenje uzgoja kukuruza TC1507, koji je u svibnju 2001. podnio Pioneer, podružnica američkog DuPonta. Kukuruz TC1507 otporan je na nekoliko herbicida koji sadrže glufosinat-amonijak, koji je po ekolozima jako otrovan pa se protive uzgoju te sorte kukuruza.

Taj je kukuruz trenutačno odobren za ljudsku i životinjsku ishranu u EU, ali ne i za uzgoj. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dala je pozitivno mišljenje o toj sorti već šest puta od 2005. Zahtjev za odobrenje podnesen je 25. veljače 2009. predstavnicima država članica. Šest ih je tada bilo za (Velika Britanija, Španjolska, Finska, Švedska, Rumunjska i Estonija), 12 protiv uključujući Francusku, a devet suzdržano, među kojima i Njemačka. Budući da nije bila postignuta kvalificirana većina, odluku sada moraju donijeti ministri za zaštitu okoliša EU-a. Države članice imat će za odluku tri mjeseca.

Idući ministarski sastanak predviđen je za 13. prosinca. Odluka bilo o odobrenju uzgoja ili njegovoj zabrani mora biti donesena kvalificiranom većinom. Ako kvalificirane većine ponovno ne bude, Komisija će po pravilima morati odobriti uzgoj te sorte kukuruza. U Europi se za sada uzgaja samo jedna GM kultura, Monsantov kukuruz MON810, odobren 1998. Komisija treba riješiti još šest zahtjeva za uzgoj GM kultura, među kojima zahtjev za obnovu dozvole za MON810.

Taj kukuruz prošle se godine, po podacima EK, uzgajao u Španjolskoj, Portugalu, Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Osam država članica zabranilo je njegov uzgoj na svojem teritoriju - Austrija, Bugarska, Grčka, Njemačka, Mađarska, Italija, Luksemburg i Poljska. Francuka je zabranu imala do kolovoza ove godine kada je sudskom odlukom ukinuta. Njemački BASF odustao je od proizvodnje u Europi GM krumpira Amflore, odobrenog za uzgoj 2012., jer nije polučio uspjeh na tržištu.

Osim za uzgoj, odobrenje EU-a potrebno je i za prodaju GM kultura na europskom tržištu te njihovo korištenje u proizvodima za ljudsku ili životinjsku ishranu. Do danas, za ljudsku ili životinjsku ishranu u EU odobreno je 49 GM kultura - 27 sorti kukuruza, 8 pamuka, 7 soje, 3 uljane repice, 1 šećerne repe, 1 krumpira i 2 mikroorganizma, po podacima EK.