c S
Dnevne novosti

Klubovi oporbenih zastupnika: Zakon o potrošačkom kreditiranju za neke stigao prekasno

08.11.2013 07:18 ZAGREB, 7. studenog 2013.(Hina), Prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju iz HDZ-a su ocijenili "zakašnjelom pameću", dok Hrvatski laburisti i HDSSB pozdravljaju odrješito stajalište Vlade prema bankarima iako i oni smatraju da je za neke "zakon stigao prekasno".

Dražen Đurović (HDSSB) je rekao da pozdravljaju mjere koje se odnose na prebacivanje tereta troškova aprecijacije švicarskog franka u prethodnom razdoblju na banke i definiranje troška i instrumenta kojima će se određivati kamatne stope, ali pomalo čudnim čine mu se prijedlozi dvaju amandmana najavljenih za sjednicu Vlade. "Prvi amandman se odnosi na destimuliranje izbjegavanja konverzija ostatka kredita u manje rizičnu valutu", rekao je ustvrdivši da će se tim amandmanom zapravo prisiliti one koji su imali kredite u švicarskim francima da izvrše konverziju kredita i da ne mogu ostati u švicarskim francima.

Ne sviđa mu se ni drugi amandman koji se odnosi na definiranje maksimalne dopuštene kamatne stope na potrošačke kredite. "Odrješit stav Vlade prema bankarima za svaku je pohvalu iako je ovaj zakon nekima stigao prekasno jer su zapali u teškoće", smatra Hrvatski laburist Mladen Novak, ali uz ogradu da je dio Linićeva izlaganja vezan uz najnoviji susret s bankarima možda znak popuštanja pred bankarskim lobijem, koji nije na prvu vidljiv.

Rekao je kako također ne vidi razloga zašto se propisuje obveza konverzije i je li to doista tako, a ministar Linić odgovorio mu je kako pokušavaju definirati kamatnu stopu samo kod onih kredita koji su iznad 20 posto s tečajnim razlikama. "U ovom trenutku, kad se po tim kreditima spusti na 19,9, stranka ima pravo konvertirati tu rizičnu kategoriju kredita u neki dugi koji mu banka ponudi ili će se vratiti na stare kamate. Prema tome, na građanima će biti opcija izabrati jedno ili će kamata biti viša", rekao je Linić. Smatra i da su u saborskoj raspravi upali u zamku banaka koje raspravu o zakonu svode na 'švicarac', a da zakon štiti građane od samovolje banaka.

HDZ-ov klub smatra da su banke ugrožene, a mi pak želimo zaštititi građane od prevelikog kamatnog nameta što je, rekao je Linić, najvažnija odrednica u zakonu. "Isto tako, želimo zaustaviti ludilo u guranju građana u potrošnju bez ikakvih ograničenja i kontrole", dodao je napominjući kako u raspravi kluba HDZ-a nije primijetio ni jedan prijedlog niti sugestiju, ni jedan problem oko visine maksimalne kamate niti oko zateznih kamata kao ni primjedbe vezane za prekoračenje po tekućim računima.

"Čujemo samo za neravnopravnosti građana jer tretiramo one koji imaju devalvacije i tečajne razlike iznad 20 posto, da je neravnopravno što se želimo brinuti o njima i da je bankarski sustav uvrijeđen i povrijeđen, a da smo mi neodgovorni i plašimo građane da se neće moći zadužiti u Hrvatskoj jer reguliramo maksimalnu kamatu", naveo je Linić. Goran Marić (HDZ) je ocijenio kako će prijedlog zakona pomoći zaduženima i budućim zaduženima, ali da neće riješiti suštinski problem.

"Švicarski franak i devizna klauzula je uobičajena. Ona štiti od valutnog rizika, ali kada je u pitanju švicarski franak, banke se nisu imale od čega štititi. One u pasivi, u izvorima sredstava nemaju švicarske franke, nemaju rizika", napomenuo je ocjenjujući kako to i nije valutna klauzula već špekulativna klauzula. "To bi bilo skoro jednako kao da su vezali ili u švicarskim francima ili uz cijenu švicarske čokolade Milka. Banke nemaju ni švicarske čokolade ni švicarskih franaka, kazao je Marić ističući da je HNB zato morao spriječiti špekulativnu klauzulu.