c S
Dnevne novosti

EU parlamentarci: za Hrvatsku iznimno važan EU proračun

11.11.2013 07:50 SPLIT, 8. studenoga 2013.(Hina), Europski proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine, koji će biti prihvaćen krajem studenoga, te popravljanje položaja hrvatskog naroda u BiH od iznimne su važnosti za Hrvatsku pa su hrvatski zastupnici u EU parlamentu posebno angažirani na tim pitanjima, rečeno je na tribini u Splitu pod nazivom „EU-potencijali i mogućnosti“.

Na javnoj tribini sudjelovalo je svih pet HDZ-ovih europarlamentaraca. „U iduća dva-tri tjedna i u Hrvatskoj će biti aktualna tema usvajanje europskog proračuna i višegodišnjeg financijskog okvira jer je to iznimno bitno za nas“, rekao je Andrej Plenković, koji je član odbora EU parlamenta za proračun. Po Plenkovićevim riječima, u idućih sedam godina Europska unija, koja predstavlja 7 posto globalne populacije, ali i 23 posto globalnog BDP-a odlučila je ujediniti, kako se izrazio, jedan posto svoga BDP-a. „Tih jedan posto u sedmogodišnjoj opciji znači 960 milijarda eura obveza, a za Hrvatsku od toga ide nešto više od 11 milijarda eura a to je šansa da nam europski proračun bude dodatna vrijednost nacionalnog razvoja“, ocijenio je Plenković.

Davor Ivo Stier, koji je član vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, ustvrdio je kako se u europskim institucijama shvaća da je sarajevski centralizam jednako opasan za opstojnost i europsku perspektivu BiH kao i separatizam i da su to "dva jednako štetna ekstrema". Nastojimo postići jedan širi konsenzus oko toga da Europa mora biti u BiH da bi zaštitila interese Hrvata, jer na taj način štiti i svoje vlastite interese. U protivnom u BiH ulaziti neke druge sile koje nisu članice EU, kazao je Stier. Po riječima Dubravke Šuice, nedavno su svih 12 zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske dogovorili zajedničku izjavu kojom bi se tražila zaštita ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH ali su, po njezinim riječima, zastupnici SDP-a i Hrvatskih laburista odustali od takve izjave. Dodala je kako nisu poznati razlozi njihova odustajanja.

Zdravka Bušić je istaknula kako Europski parlament pruža mogućnost za upozoravanje na neravnopravan položaj Hrvata u BiH. Odgovarajući na upit posjetitelja tribine kakva su razmišljanja u EU o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, odnosno ćirilice, Davor Stier je ocijenio kako je sramotno na koji se način lobiralo u europskim institucijama u vezi s tim problemom. S jedne je strane lobirala srbijanska diplomacija, nazivala je eruoparlamentarce i tražila da se osudi cijela ta situacija kao 'kršenje manjinskih prava', a s druge strane su lobirali iz hrvatskih vlasti, tvrdi Stier.

Podsjetio je kako je povjerenica Europske komisije Viviane Reding „vrlo jasno“ odgovorila kako pitanje korištenja manjinskog jezika ili pisma regulira svaka država članica EU-a, te da se Europska komisija neće u to miješati. Na večerašnjoj višesatnoj tribini europarlamentarka Ivana Maletić ponovila je svoje kritike na račun Vlade, ustvrdivši da je svojim neznanjem i nesposobnošću odgovorna što se ne koriste sredstva iz Europskih fondova namijenjena Hrvatskoj.