c S
Dnevne novosti

Europarlamentarci protiv ukidanja subvencija lokalnim zračnim lukama

12.11.2013 07:10 OSIJEK, 11. studenog 2013.Hina, U povodu najavljenih mjera zabrane javnih subvencija za regionalne i lokalne zračne luke u Europskoj uniji (EU), skupina zastupnika Europskog parlamenta iz nekoliko zemalja otvorenim je pismom od predsjednika Europske komisije (EK) Josea Manuela Barrosa zatražila da se odustane od te nakane, izvijestio je osječki ured zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan (SDP), jedne od supotpisnica tog pisma.

U priopćenju za javnost navodi se kako će predložene smjernice Europske komisije o postupnom ukidanju državnih potpora znatno smanjiti mogućnost nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti u financiranju regionalnih zračnih luka i zrakoplovnih kompanija. U pismu se izražava razumijevanje za potrebu reformi državnih potpora i poštovanje načela tržišnog poslovanja, ali i upozorava kako bi zabrana pružanja operativne potpore malim regionalnim zračnim lukama negativno mogla utjecati na gospodarske aktivnosti.

Regionalne zračne luke nisu samo komercijalna poduzeća, nego važna karika transeuropske povezanosti, što je presudno za privlačenje investicija i omogućava gospodarski oporavak, navodi se u pismu predsjedniku Europske komisije.

Kao supotpisnica pisma, zastupnica Biljana Borzan upozorila je kako osječka Zračna luka, upravo zahvaljujući državnim i lokalnim potporama, počinje svoj novi poslovni život, što pridonosi boljoj prometnoj povezanosti i većoj konkurentnosti lokalnoga gospodarstva. Napomenula je kako bi moguće ukidanje tih potpora ugrozilo mnoge zračne luke, poput osječke, te da su takve smjernice Europske komisije suprotne željenim ulaganjima u gospodarski razvoj regija preko europskih strukturnih fondova.