c S
Dnevne novosti

Nastavljeni trgovinski pregovori između EU-a i SAD-a

12.11.2013 07:12 BRUXELLES, 11. studenog 2013.Hina, Europska unija i Sjedinjene Države započeli su u ponedjeljak u Bruxellesu drugi krug pregovora o Transatlantskom investicijskom i trgovinskom partnerstvu (TTIP), koji bi trebao trajati do kraja ovoga tjedna.

Drugi krug pregovora trebao se održati sredinom listopada, ali je odgođen zbog američke proračunske krize zbog koje je bio djelomično blokiran rad američke vlade. Ulogu u odgodi imala je i afera masovnog američkog prisluškivanja Europljana. Ovoga tjedna pregovori će se voditi o uslugama, investicijama, energiji, sirovinama te o regulatornim pitanjima, ali se u ovom krugu ne očekuju nikakvi dogovori jer dvije strane još nisu ni definirale svoja stajališta.

Glavna prepreka u trgovinskoj razmjeni između Europe i Amerike nisu carine, jer su one u većini slučajeve i sada ispod tri posto, nego u različitim regulatornim sustavima. Dvije strane će pokušati u pregovorima postići uzajamno priznanje regulatornih sustava u više ključnih sektora, poput automobilske industrije, sanitarnog i fitosanitarnog sektora ili financijskih usluga. Američka strana ni ne želi da se pregovara o financijskim uslugama, na čemu inzistira Europska unija.

Teškoće se mogu očekivati u području reguliranja kemijskih sastojaka, gdje europsko zakonodavstvo traži od proizvođača da dostave informacije o sastavu preko 30.000 supstanci, dok je američko zakonodavstvo u tom području znatno manje zahtjevno. Komisija procjenjuje da bi sveobuhvatni trgovački sporazum koji bi osim ukidanja carina obuhvaćao i usklađivanje standarda u raznim sektorima mogao donijeti objema stranama 275 milijardi eura godišnje, od čega bi oko 100 milijardi eura išlo u korist EU-a, što predstavlja 0,5 posto BDP-a u Europskoj uniji.

Također se procjenjuje da bi taj sporazum mogao stvoriti dva milijuna novih radnih mjesta. Treći krug pregovora održat će se sredinom prosinca u Washingtonu.